Komplikacije tijekom poroda

Ako se pojave komplikacije tijekom poroda, važno je što prije prevesti majku u bolnicu i pokušati riješiti probleme koji su se pojavili. Evo nekih uobičajenih komplikacija koje se mogu pojaviti tijekom poroda:

  1. Napadaji kod majke: Napadaji su nekontrolirani kontrakcije mišića i mogu se pojaviti tijekom poroda. Potrebno je hitno medicinsko intervencija kako bi se kontrolirali napadaji i osigurala sigurnost i majke i djeteta.
  2. Embolija plodne vode: Radi se o rijetkoj, ali ozbiljnoj komplikaciji u kojoj plodna voda ili druge tvari ulaze u krvotok majke. To može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući teške problema s disanjem. Hitna hospitalizacija je nužna.
  3. Prolaps umbilikalne vrpce: Ako se pupčana vrpca pojavi prije nego što se dijete rodi, može stisnuti krvne žile koje opskrbljuju kisik djetetu. Radi se o hitnoj situaciji koja zahtijeva brzu reakciju liječnika.
  4. Postporođajno krvarenje: Postporođajno krvarenje može biti ozbiljno, posebno ako maternica ne može pravilno kontrahirati kako bi zaustavila krvarenje. Potrebna je brza medicinska intervencija i u nekim slučajevima kirurški zahvat.
  5. Akutna inverzija maternice: Radi se o rijetkom, ali teškom problemu u kojem maternica “okrene naopako” tijekom poroda. I ovo stanje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.
  6. Uporna i jaka bol u trbuhu/inverzija maternice: Bol nakon poroda je normalna, ali ako postane neuobičajeno jaka i intenzivna, to može ukazivati na probleme poput nepravilnog odvajanja maternice. I to zahtijeva medicinsku procjenu i skrb.
  7. Odgođeni i komplicirani drugi stadij poroda kod višeplodnih trudnoća: U slučaju višeplodnih trudnoća, posebno blizanaca, dostava drugog djeteta može biti odgođena. Liječnik bi trebao pratiti situaciju i po potrebi intervenirati.
  8. Nepravilan položaj fetusa: Ako je dijete u nepravilnom položaju (npr. zdjelična prezentacija), to može otežati porođaj. Liječnik će odlučiti o najboljem postupku.
  9. Distočija ramena: To se događa kada dijete ostane “zaglavljeno” tijekom poroda zbog problema s ramenima. Liječnici će pokušati riješiti ovu komplikaciju tijekom poroda.

U svim ovim slučajevima, hitna medicinska intervencija i stručna skrb su bitni kako bi se osiguralo zdravlje i sigurnost majke i djeteta tijekom poroda.

0 Comments

Submit a Comment