Porod

Porod je fiziološki proces tijekom kojeg se fetus, fetalne ovojnice i posteljica izbacuju iz maternice. Normalnim se porodom smatra svaki porod koji se dogodi prirodno, brzo i bez posljedica za dijete i majku. Porod se dijeli na tri faze.

Prva faza poroda dijeli se na latentnu fazu, koja počinje s početkom redovitih kontrakcija i traje do otvaranja cerviksa od 2-3 cm, te aktivnu fazu, koja započinje ubrzanim otvaranjem cerviksa i traje od 2-3 cm do potpunog otvaranja od 10 cm.

Druga faza poroda počinje kada je cerviks potpuno otvoren i povučen. Tijekom ovog razdoblja, počinje izlaziti glavica djeteta i širi ulaz u vaginu. Prvo izlazi vrh glavice, a zatim čelo i lice. Zatim se pojavljuju ramena, koja se zbog pritiska i kontrakcija okreću u zdjelici uzdužnog promjera zdjelice. Zbog toga se glavica djeteta okreće za 90°, a lice se okreće prema bedru majke. Ramena se izbacuju kako bi se spriječile ozljede djeteta, vagine i perineuma.

Treća faza poroda uključuje kontrakciju mišića i krvnih žila, što sprječava prekomjerno krvarenje. Posteljica se također izbacuje tijekom ove faze ako već nije izbačena na kraju druge faze nakon rođenja djeteta. Porod obično traje oko 6 sati za prvorotkinje i kraće za žene koje su već rađale. (Izvor: “Hitna stanja pravodobno i pravilno” – 135 stranica)

0 Comments

Submit a Comment