Intubacija u brzom slijedu (1.)

Intubacija u brzom slijedu (RSI) je napredna tehnika upravljanja dišnim putem. Cilj ove tehnike je smanjiti rizik od aspiracije sadržaja želuca i spriječiti ozljede koje mogu nastati tijekom intubacije kada se pretpostavlja da pacijent nije natašte i da nema zaštitnih refleksa.

Pacijenti za koje je indicirana ova tehnika, ali koji nisu u apneji, zahtijevaju sedaciju i neuromišićnu blokadu kako bi se osigurao umjetni dišni put, osiguravajući zaštitu dišnih putova, ventilaciju i oksigenaciju. Kompromitirani dišni put obično dovodi do pogoršanja ili smrti pacijenta, čineći upravljanje dišnim putem vrhunskim prioritetom bez odgode.

Hitni medicinski timovi često se susreću s takvim pacijentima tijekom intervencija na terenu. Stoga je od najveće važnosti da članovi tima hitne medicinske službe budu upoznati s postupkom, osnovnim i naprednim metodama upravljanja dišnim putem, opremom, uređajima i lijekovima koji se koriste u ovoj tehnici. RSI je tehnika slična onoj koju koriste anesteziolozi u hitnim pacijentima s visokim rizikom od aspiracije sadržaja želuca. U budućim postovima objasnit ćemo cijeli postupak upravljanja dišnim putem primjenom tehnike RSI, počevši od procjene pacijenta i donošenja odluka, pripreme pacijenta, opreme, tima i samog postupka, do predaje pacijenta u bolnicu.

Budući da ovaj postupak zahtijeva određeno vrijeme pripreme, a odgode na mjestu događaja mogu negativno utjecati na ishod preživljavanja, postupak se često mora izvoditi tijekom prijevoza pacijenta u bolnicu. U urbanim područjima gdje je vrijeme prijevoza do bolnice kratko, mogu se koristiti druge tehnike upravljanja dišnim putem kako bi se osigurao dišni put i pružilo konačno upravljanje dišnim putem.

Intubacija u brzom slijedu (RSI) je napredna tehnika upravljanja dišnim putem uz pomoć lijekova, sedativa i neuromišićnih blokatora kako bi se olakšala intubacija, poboljšala vizualizacija, povećala uspješnost intubacije i osigurao umjetni dišni put. RSI je rijetko korišten postupak visokog rizika s mogućim ozbiljnim posljedicama za ishod liječenja pacijenta.

Budući da primjena RSI lijekova izaziva apneju kod pacijenata, članovi tima hitne medicinske službe moraju znati kako osigurati dišni put i primijeniti sve napredne postupke upravljanja dišnim putem. Održavanje i osiguravanje dišnog puta najvažniji su ciljevi u upravljanju kritičnim i akutno bolesnim osobama. Metode osiguravanja dišnog puta moraju se izvoditi brzo i uspješno jer kompromitirani dišni put ne dopušta odgode u postupcima.

Tehnika RSI dizajnirana je za olakšavanje upravljanja dišnim putem osoba koje nisu natašte. Korištenjem sedativa i neuromišićnih blokatora stvaraju se uvjeti koji povećavaju vjerojatnost uspješne intubacije i smanjuju rizik od ozljeda.

0 Comments

Submit a Comment