Intubacija u brzom slijedu (3.)

Za RSI postoje nekoliko pretpostavki koje su karakteristične za ovu tehniku, naime da pacijent ima pun želudac, mora biti u mogućnosti osigurati dišni put i postoji veća šansa da će pacijent preživjeti ako se primijeni ova tehnika upravljanja dišnim putem. Glavni zadatak hitnog medicinskog tima je osigurati i održavati prohodnost dišnih putova.

Liječnik će pregledati pacijenta, uzeti potpunu medicinsku anamnezu, uključujući simptome, alergije, uzimane lijekove, medicinsku povijest, vrijeme posljednjeg obroka i je li pacijent sjeća događaje koji su prethodili incidentu (skraćeno kao SAMPLE). Ove informacije koriste se za procjenu stanja pacijenta i donošenje odluke o potrebi za upravljanjem dišnim putem.

Medicinska povijest SAMPLE obuhvaća procjenu:

S (simptomi) A (alergije) M (lijekovi koje pacijent uzima) L (posljednji obrok) E (postojeće okolnosti) Pri odlučivanju o potrebi za intubacijom pacijenta s respiratornom insuficijencijom, treba postaviti i odgovoriti na nekoliko pitanja:

Može li pacijent održavati otvoren i nezapušten dišni put? Može li pacijent samostalno zaštititi dišni put? Je li pacijent dovoljno ventiliran, i je li ventilacija primjerena? Je li pacijent dovoljno oksigeniran? Može li se pacijentovo stanje pogoršati tijekom prijevoza i ugroziti mu život? Je li okolina sigurna za pacijenta i hitni medicinski tim? Može li okolina postati nesigurna? Je li potrebno premjestiti pacijenta na sigurniju lokaciju ili pokrenuti prijevoz? Ako je vrijeme prijevoza manje od 15 minuta do medicinskog ustanove, može biti bolje ventilirati pacijenta maskom i samorazirujućim balonom povezanim s 100% kisikom ako je potrebna asistirana ventilacija. Općenito, ako je intervencija potrebna u urbanom okruženju s kraćim vremenom prijevoza, trebaju se razmotriti druge metode upravljanja dišnim putem prije dolaska u medicinsku ustanovu za konačno upravljanje dišnim putem.

Pri odlučivanju o primjeni anestezioloških lijekova za omogućavanje RSI-a na terenu, treba uzeti u obzir nekoliko faktora:

 • Nezaštićeni i nesigurni dišni put
 • Nesposobnost održavanja prohodnosti dišnog puta
 • Hipoksija, hiperventilacija, hiperventilacija
 • Termalne ozljede dišnih putova, opekline
 • Poremećena svijest ili pogoršanje svijesti
 • Višestruke ozljede koje zahtijevaju liječenje (teške traume)
 • Prodiranje u vrat i ozljede dišnih putova
 • Nestabilan torakalni dio
 • Neposredni ozbiljni poremećaji dišnih putova s rizikom od respiratornog aresta
 • Pacijenti s otežanim disanjem koji nisu primarno u apneji (teška upala pluća, plućni edem, epileptički status…)
 • Ako, temeljem pregleda, stanja pacijenta i procjene dišnih putova, indikacija za intubaciju postoji, postupak intubacije mora se izvršiti brzo i uspješno.

0 Comments

Submit a Comment