Ozljede trbuha

Ozljede trbuha i abdominalnih organa izuzetno su važno područje u kirurgiji i hitnoj medicinskoj skrbi na terenu. Velik broj abdominalnih organa i njihovo anatomsko mjesto predstavljaju širok raspon mogućnosti različitih ozljeda koje ponekad mogu imati smrtonosne posljedice. Ozljede trbuha mogu proizići iz različitih trauma (prometne nesreće, udarci u trbušni zid, masovne katastrofe i kao posljedica ratnih događanja). Zbog potencijala takvih ozljeda i posljedica koje mogu prouzročiti, bitno je imati dobro definiran algoritam za njihovo upravljanje, kako na terenu tako i u bolnicama ili kirurškim ustanovama. Ove ozljede često su povezane s ozljedama drugih sustava, pogotovo u kontekstu prometnih nesreća (politrauma). Primarni pristup ovim ozljedama jest pravovremeno medicinsko djelovanje, prepoznavanje simptoma ozljede i pružanje odgovarajuće pomoći, uz pridržavanje kirurške doktrine u njihovom definitivnom upravljanju.

Čimbenici koji utječu na tijek i prognozu ozljeda trbuha uključuju mjesto ozljede, uključenost jednog ili više abdominalnih organa i povezane ozljede kod politraume. Ozljede čvrstih organa poput jetre, slezene, gušterače i perforacija šupljih organa uvelike doprinose lošijoj prognozi. Intraabdominalno krvarenje, kako intraperitonealno tako i retroperitonealno, također igra ključnu ulogu.

Opseg uništenja trbušnog zida i abdominalnih organa ovisi o sili koja djeluje kao uzrok traume trbuha. Anteroposteriorna sila komprimira i zdrobi abdominalne organe između sile i kralježnice. Tangencijalna sila mobilizira abdominalne organe preko granica njihove pokretljivosti, što može dovesti do rupture korijena mezenterija i mezokolona, te ruptura jetre i slezene. Eksplozivne ozljede, koje mogu uzrokovati rupture šupljih organa, također utječu na abdominalne organe na sličan način.

Pristup ozljedama trbuha, kao i svim ozljedama koje ugrožavaju život, sličan je, ali specifičan za svaku pojedinu ozljedu. Bitno je pravodobno prepoznati ozljedu na terenu (Službe hitne medicinske pomoći), pružiti hitne mjere reanimacije temeljene na kliničkom stanju i vrsti ozljede, te osigurati brz i odgovarajući transport do najbliže kompetentne kirurške ustanove. Djelovanje kirurških timova mora biti brzo i učinkovito bez nepotrebnih i ponekad redundantnih dijagnostičkih postupaka u odjelu hitne pomoći.

Podjela ozljeda trbuha: Postoje nekoliko kriterija za klasifikaciju ozljeda trbuha, a kategorizacija ozljeda pruža osnovu za daljnje postupanje s ozlijeđenom osobom:

 • Otvorene i zatvorene ozljede: Osnovni kriterij je održavanje integriteta kože trbušnog zida.
 • Prodiruće i neprodiruće ozljede: Ovisno o tome je li ozlijeđen peritonej. Perforirajuće i neperforirajuće ozljede: Ovisno o tome je li ozlijeđen šuplji organ ili ne.
 • Ozljede se mogu klasificirati prema mehanizmu nastanka: ubodne rane, pucnjevi, kroz-i-kroz ozljede, kontuzije.
 • Prema stupnju oštećenja: izolirane (samo je jedan organ ozlijeđen), višestruke ili kombinirane ozljede s ozljedama drugih sustava.
 • Uobičajene patofiziološke promjene koje obično prate ozljede trbuha su krvarenje sa svim posljedicama, dehidracija zbog gubitka tekućine, bilo zbog perforacije šupljeg organa ili povraćanja, te posljedice infekcije poput peritonitisa u kasnijoj fazi bolesti sa svim povezanim patofiziološkim učincima.
 • Kako bi se izbjegle komplikacije ozljeda trbuha i moguća propuštanja pregleda na mjestu ozljede, važno je biti upoznat s simptomima ozljeda trbuha.

Klinički pregled mora uključivati specifične postulate, primjerice, detaljan pregled cijelog trbuha, provjeru prekida kontinuiteta kože, procjenu je li ozljeda prodiruća, poznavanje mehanizma ozljede i vremena ozljede. Ako je moguće, rekonstruirajte sile koje su djelovale na trbušni zid, kao što je smjer pucnja. Nikada nemojte sondirati kanal kod prodirućih ozljeda jer to može uzrokovati dodatnu štetu i unijeti infekciju u trbušnu šupljinu.

Ključno je ne donositi zaključke o mogućim ozljedama ili ozbiljnosti ozljede na temelju sile koja je djelovala na trbuh. Ponekad čak i mala sila može uzrokovati značajnu štetu. Također, mala ulazna rana može ozlijediti nekoliko organa, pogotovo u slučaju eksplozivnih ozljeda.

Kada se uspostavi radna dijagnoza i primijene mjere reanimacije na mjestu, pacijenta treba prebaciti u najbližu odgovarajuću kiruršku ustanovu, gdje dijagnostički postupak nastavlja. Zatvorene ozljede trbuha teže je dijagnosticirati i često se javljaju s težim simptomima. Kad se suočavate s traumom trbuha, bitno je razmotriti ozljede trbušnih organa, posebno u prometnim nesrećama.

Simptomi ozljeda trbuha uključuju:

 • Bol koja se intenzivira tijekom vremena nakon ozljede.
 • Prisutnost čuvanja trbušnog zida.
 • Ponekad, bol u lijevom ramenu.
 • Specifičan položaj tijela ili mogućnost hodanja ako je moguće.
 • Mučnina i povraćanje.

Prema svjetskoj literaturi, najčešće ozljede su crijeva i mezenterij (oko 26%), zatim slezena (oko 20%), jetra (oko 18%) i debelo crijevo (oko 11%). Međutim, multiple ozljede trbušnih organa česte su, što automatski povećava broj komplikacija i fatalnih ishoda.

Otvorene ozljede trbuha najčešće su uzrokovane ubodom nožem ili pucnjem, bilo u mirnodopskom razdoblju ili eksplozijama u ratnim uvjetima. Takvo ozljede su ozbiljnije u svakvom pogledu i imaju veći postotak smrtnosti i komplikacija. U slučaju eksplozivnih i pucnjeva ozljeda, obično je zahvaćen veći broj trbušnih organa. Simptomi i dijagnoza otvorenih ozljeda mnogo su jednostavniji.

 1. Uvijek postoji ulazna rana, bilo da je to ubod ili pucanj.
 2. Znakovi potencijalnog krvarenja na rani ili intra-trbušno krvarenje.
 3. Prisutnost čuvanja trbušnog zida.
 4. Pacijent se znoji hladnim znojem.
 5. Ponekad, trbušni organi mogu izvirivati kroz ranu, obično crijeva.

Nakon temeljitog pregleda i procjene ozljeda, liječnik će odabrati odgovarajuće metode liječenja radi smanjenja komplikacija i poboljšanja ishoda pacijenta. Postupak može uključivati kirurške intervencije, stabilizaciju, analgeziju i druge terapijske mjere, ovisno o ozbiljnosti ozljeda.

Važno je napomenuti da ozljede trbuha, bez obzira na njihov mehanizam nastanka, zahtijevaju hitnu medicinsku pažnju i pažljivo upravljanje kako bi se smanjio rizik od komplikacija i ubrzao proces oporavka.

0 Comments

Submit a Comment