Orofaringealni tubus, pomagalo za otvaranje dišnog puta

Izraz “orofaringealni tubus” odnosi se na medicinski uređaj koji se koristi u hitnoj medicini i upravljanju dišnim putem. Poznat je i kao “airway”. Ovaj uređaj dizajniran je za održavanje otvorenog dišnog puta kod nesvjesnih pacijenata ili onih s promijenjenom sviješću. Evo dodatnih informacija o orofaringealnim cijevima:

  1. Svrha: Orofaringealni tubus umeće se u pacijentova usta kako bi spriječio jezik da blokira gornji dišni put. Pomaže održavati prohodan dišni put i omogućava učinkovitu ventilaciju pomoću balon-maske za ventilaciju ili drugih dišnih uređaja.
  2. Dizajn: Orofaringealni tubusi obično su izrađeni od plastike ili gume i oblikovane su poput savijenog slova J. Imaju kolut na jednom kraju koji se nalazi izvan pacijentovih usta i zaštitu za zube kako bi se zaštitili pacijentovi zubi i desni tijekom umetanja.
  3. Veličine: Ovi tubusi dolaze u različitim veličinama kako bi odgovarali pacijentima različite dobi. Odabir ispravne veličine važan je kako bi se osiguralo pravilno postavljanje i smanjio rizik od komplikacija.
  4. Umetanje: Orofaringealni tubusi umetaju se s kolutom izvan usta i prate krivulju jezika i nepca. Treba ih umetati nježno i pažljivo kako bi se izbjegle traume na oralnim tkivima pacijenta.
  5. Indikacije: Orofaringealni tubusi se primarno koriste kod nesvjesnih ili polusvjesnih pacijenata koji su izgubili prirodni refleks povraćanja te kao posljedicu toga mogu imati prepreke u dišnom putu zbog pada jezika unatrag.
  6. Kontraindikacije: Ne bi se smjeli koristiti kod pacijenata s netaknutim refleksom povraćanja ili kada je pacijent svjestan, jer to može izazvati povraćanje ili biti neugodno za pacijenta.
  7. Nadzor: Pravilno praćenje i procjena dišnog puta, disanja i cirkulacije pacijenta su ključni kada se koristi orofaringealni tubus.

Važno je da zdravstveni djelatnici budu obučeni za pravilno umetanje i upotrebu orofaringealnih tubusa kako bi osigurali sigurnost pacijenata i optimalno upravljanje dišnim putem u hitnim situacijama. Izbor uređaja za upravljanje dišnim putem može varirati ovisno o specifičnom kliničkom scenariju i potrebama pacijenta.

 

 

0 Comments

Submit a Comment