Aspiracija i čišćenje dišnih putova

U slučajevima kada su prisutne neprikladne tvari u dišnim putovima (npr. povraćanje, krv, labave zubne proteze, prekomjena slina zbog hipersalivacije, bronhijalna izlučevina), potrebno je izvršiti njihovo čišćenje putem aspiracije (Slika 7) ili korištenjem Magillovih pinceta kako bi se spriječila opstrukcija dišnih putova ili inhalacija sadržaja dublje u pluća, što može kasnije dovesti do upale pluća uslijed aspiracije.

Postupak aspiracije započinje kada je kateter pozicioniran na početnom mjestu u dišnim putevima (tj. nema aspiracije pri ulasku), i svaki prolaz ne bi smio trajati duže od 15 sekundi kod odraslih, 10 sekundi kod djece i 5 sekundi kod novorođenčadi. Također je potrebno imati otopinu za ispiranje (npr. otvorena plastična bočica s fiziološkom otopinom ili običnom vodom za aspiraciju gornjih dišnih putova) kako biste očistili kateter u slučaju začepljenja. Za aspiraciju usne šupljine koristimo tvrde plastične katetere većeg promjera – Yankauer kateter, a za aspiraciju donjih dišnih putova koristimo meke, fleksibilne katetere.

Oprema za aspiraciju i čišćenje usne šupljine

Osobna zaštitna oprema: zaštitne rukavice, zaštitna maska i naočale Aparat za aspiraciju s usisnim crijevom i spremnikom Otopina za ispiranje (sterilna fiziološka otopina ili voda) Tvrde plastične katetere – Yankauer (Slika 8) Magillove pincete (Slika 9)

POSTUPAK

Primijenite osobne zaštitne mjere. Provjerite potrebnu opremu, posebno funkcionalnost aspiratora. Okrenite pacijenta ili glavu pacijenta na stranu ako je moguće. Pozicionirajte se pored glave pacijenta ako je moguće. Otvorite pacijentova usta gurajući donju čeljust prema dolje palcem. Upotrijebite Magillove pincete za uklanjanje većih predmeta iz usne šupljine. Stavite aspiracijski kateter u usnu šupljinu, osiguravajući da je konveksna strana usmjerena prema dnu usne šupljine, s vrhom katetera koji dodiruje bazu jezika. Ne uvodite vrh katetera dublje od baze jezika; uvijek održavajte vizualnu kontrolu. Ako se pojavi refleks povraćanja, pomaknite kateter malo dalje od baze jezika ili ga izvucite. Započnite s usisavanjem tek nakon pravilnog pozicioniranja katetera i stvaranja potrebnog negativnog tlaka za aspiraciju zatvaranjem otvaranja na usisnom crijevu prstom. Tijekom aspiracije, premještajte kateter s jedne strane usne šupljine na drugu. Pazite da postupak ne traje duže od 15 sekundi u jednom prolazu za odrasle. Ako se kateter začepi, ili nakon postupka aspiracije, odmah ga isperite otopinom za ispiranje. Ako je potrebno, ponovite postupak aspiracije, dajući pacijentu vremena za odmor između postupaka i davanje kisika. Zabilježite sve radnje u medicinskoj dokumentaciji.

VAŽNO Aspiraciju uvijek obavljajte s tvrdim kateterom pod vizualnom kontrolom. Ako aspirator ima protok zraka, ali ne stvara negativni tlak, provjerite jesu li cijevi i spremnik ispravno spojeni jer čak i najmanji otvor može onemogućiti usisavanje.

Aspiracija i čišćenje donjih dišnih putova

Postupak aspiracije donjih dišnih putova zahtijeva sterile uvjete. Da biste to postigli, koriste se sterilne rukavice za rukovanje aspiracijskim kateterom, a ako je postupak potrebno ponoviti, uvijek se koristi novi sterilni kateter. Soft, fleksibilni kateteri mogu se koristiti za aspiraciju kroz prethodno umetnute orofaringealne ili nazofaringealne cijevi, a aspiracija kroz endotrahealnu cijev također se može izvršiti kad je potrebno. Prilikom aspiracije kroz endotrahealnu cijev preporučuje se izmjeriti duljinu aspirsacija katetera kako biste osigurali da vrh ne prođe dalje od kraja cijevi, što bi potencijalno moglo oštetiti bronhalnu sluznicu.

Oprema

Osobna zaštitna oprema: zaštitne rukavice, zaštitna maska i naočale Aparat za aspiraciju s usisnim crijevom i spremnikom Otopina za ispiranje (sterilna fiziološka otopina ili voda) Meki, fleksibilni kateteri različitih veličina; koristite kateter najvećeg mogućeg promjera (Slika 11) Magillove pincete

VAŽNO U slučaju sumnje na strano tijelo u donjem dijelu grla ili na ulazu u grkljan koji ometa pravilnu ventilaciju kod NESVJESNIH PACIJENATA, potrebno je vizualizirati područje laringoskopom (vidi poglavlje o Endotrahealnoj intubaciji) i ukloniti tuđe tijelo pomoću Magillovih pinceta i/ili aspiracije.

Postupak aspiracije je nezamjenjiva metoda za održavanje otvorenih i prohodnih dišnih putova; međutim, ako se izvodi s nepravilnom tehnikom, može dovesti do ozljeda, oticanja, spazma, hipoksije i aspiracije sadržaja u dišne putove. Obratite pozornost na dopušteno trajanje usisavanja tijekom jednog prolaza.

0 Comments

Submit a Comment