Akutni moždani udar

Akutni moždani udar je medicinska hitnost. Za pacijente s ishemijskim moždanim udarom, liječenje trombolitičkom terapijom ili endovaskularnom intervencijom vrlo je ovisno o vremenu. Većina (85%) moždanih udara su ishemijski (moždani infarkt), dok 15% pokazuje intrakranijalno krvarenje, i nije moguće razlikovati ih u uvjetima izvan bolnice. Kako bi se razlikovali ishemijski moždani udar i intracerebralno krvarenje, potrebna je hitna CT snimka mozga. Stoga se ovi pacijenti trebaju prevoziti što je brže moguće do odgovarajuće bolnice kad se posumnja na moždani udar.

Znakovi i simptomi moždanog udara obično uključuju fokusne neurološke smetnje:slabost ili paraliza,  nerazumljiv govor, zamagljen vid, zbunjenost, jaka glavobolja. Najosjetljiviji znakovi povezani s dijagnozom moždanog udara u postavkama izvan bolnice su slabost lica, slabost ruke, slabost noge i poremećaj govora.

Prolazni ishemički napad (TIA)

Prolazni ishemički napad (TIA) definiran je kao prolazni epizoda neurološke disfunkcije s fokalnom ishemijom mozga, kralježnične moždine ili mrežnice, ali bez akutnog infarkta mozga, kralježnične moždine ili mrežnice. TIA su nekada definirani kao prolazni neurološki deficiti koji su se povukli unutar 24 sata. Međutim, danas razumijemo da se prolazni deficit, odnosno ishemija koja ga uzrokuje, može raspravljati samo ako nema trajnih bioloških oštećenja živčanog sustava. Ako se trajno oštećenje živčanog sustava (infarkcija) dogodi u najkraćem vremenu, tada se naziva moždani udar.

Simptomi TIA obično nestaju u nekoliko minuta ili, najviše, nekoliko sati, pa bi svaka osoba s trajnim neurološkim znakovima trebala biti smatrana moždanim udarom pri početnoj procjeni.

Pacijenti s TIA-om imaju visok rizik od razvoja moždanog udara, i njihove simptome uvijek treba ozbiljno shvatiti. TIA se javlja kada je opskrba krvi dijela mozga privremeno prekinuta.

Diferencijalne dijagnoze trebale bi uključivati migrenu s aureom, svestranu potamnjenost, epileptički napad, periferne vestibulopatije koje mogu uzrokovati privremene epizode vrtoglavice, periferne poremećaje živaca koji mogu uzrokovati privremene parestezije ili trnjenje pri pritisku ili pozicioniranju, metaboličke poremećaje (hipoglikemiju, bolest jetre, bubrega ili respiratorni zatajenje), privremenu globalnu amneziju i poremećaje uzrokovane lijekovima.

PROCJENA

Osigurajte sigurnost mjesta i primijenite osobnu zaštitnu opremu. Obavijestite odgovorne timove za medicinsku pomoć ako je potrebno. Procijenite ABCDE (disanje, disanje i cirkulacija; moguće su probleme s dišnim putem i disanjem). Kisik – ciljana saturacija >94%. Mjerite krvni tlak kao osnovu za procjenu u bolnici. Nivo svijesti može varirati, a Glasgow Coma Scale (GCS) na nezahvaćenoj strani trebala bi se koristiti za procjenu. Ako je govor ozbiljno pogođen, tada je lakše procijeniti oči i motoričke reakcije. Mjerite razinu glukoze u krvi jer hipoglikemija može oponašati moždani udar. Ocijenite točno vrijeme nastanka moždanog udara (tromboliza se može primijeniti u bolnici do 4,5 sata od pojave simptoma, a endovaskularna trombektomija može se obaviti u roku od 24 sata od pojave simptoma). Budući da pacijenti često imaju poremećaje govora ili promijenjeno stanje svijesti, podaci bi se trebali prikupiti putem heteroanamneze (informacije od drugih). Ocijenite postoji li karakteristike koje su kritične za vrijeme, što može uključivati:

  • Značajne probleme s ABC-om.
  • Pozitivan test FAST (Face Arm Speech Test, Tablica 1).
  • Poremećaj svijesti.

 

Ako su prisutne neke od ovih karakteristika, počnite zbrinjavati ABC na mjestu, a zatim prevezite pacijenta u najbližu odgovarajuću bolnicu. Ovisno o lokalnim protokolima, ponekad je moguće pacijenta prevesti izravno u bolnicu s specijaliziranim jedinicama za moždani udar. To može zahtijevati da pacijent zadovoljava određene kriterije iz testa FAST i da se uklapa u vremenski prozor za trombolizu ili endovaskularnu intervenciju.

Kad god je to moguće, zamolite nekoga da prati pacijenta do bolnice.

Važno je znati da tromboliza nije jedini tretman koji je dokazano koristan za pacijente s moždanim udarom. Primačenje u jedinicu za moždani udar radi rane specijalizirane skrbi spašava živote i smanjuje invalidnost, čak i ako tromboliza nije naznačena.

SAŽETAK

Vrijeme je ključno kada se sumnja na akutni moždani udar. Moždani udari mogu biti uobičajeni i mogu biti uzrokovani ishemijom ili krvarenjem; točna dijagnoza postavlja se tek nakon CT pregleda. Najosjetljiviji znakovi povezani s dijagnozom moždanog udara u postavkama izvan bolnice su slabost lica, slabost ruke, slabost noge i poremećaj govora (test FAST). Hipoglikemija može oponašati moždani udar. Hipertenzija se treba liječiti samo ako postoji naznaka. Test FAST trebao bi se provesti NA SVIM pacijentima s sumnjom na moždani udar ili TIA. Pacijenti s TIA-om mogu imati visok rizik od moždanog udara i trebaju se prevesti u bolnicu radi daljnje procjene.

0 Comments

Submit a Comment