Plućni edem je medicinski termin koji opisuje nakupljanje tekućine u plućima. Ovo stanje može biti izuzetno ozbiljno i zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. Postoji nekoliko vrsta plućnog edema, ali najčešći oblik je kardiogeni plućni edem koji se javlja kao posljedica zatajenja srca. Osim toga, mogu postojati i nekardiogeni uzroci plućnog edema, kao što su ozljede pluća, infekcije, izlaganje toksičnim tvarima ili visinska bolest.

Simptomi plućnog edema mogu uključivati:

 1. Teškoće s disanjem: Osoba može imati otežano disanje, osjećaj gušenja, kratkoću daha čak i u mirovanju te ubrzano i plitko disanje.
 2. Prisutnost pjene u ispljuvku: Pacijent može izbacivati ispljuvak koji je pjenušav ili ružičaste boje. To je rezultat prisutnosti tekućine u plućima.
 3. Povećan broj otkucaja srca: Pacijent može imati ubrzan puls i osjećaj lupanja srca.
 4. Plavkasta koža i sluznice: Zbog nedostatka kisika u krvi, pacijent može razviti cijanozu, odnosno plavkastu boju kože, usana, noktiju i drugih sluznica.
 5. Anksioznost i uznemirenost: Pacijent može biti nervozan, anksiozan i izražavati strah od gušenja.

Liječenje plućnog edema je usmjereno na uklanjanje viška tekućine iz pluća, poboljšanje srčane funkcije i osiguranje adekvatne razine kisika u tijelu. Ovo obično uključuje sljedeće mjere:

 1. Osiguravanje odgovarajućeg protoka zraka: Pacijentu se može pružiti kisik maskom ili ventilacijom pomoću respiratora kako bi se poboljšao unos kisika.
 2. Upravljanje tekućinom i lijekovima: Lijekovi koji se koriste uključuju diuretike (koji potiču izlučivanje tekućine iz tijela), lijekove za podršku srčanoj funkciji i smanjenje opterećenja srca.
 3. Kontrola krvnog tlaka: Ako je uzrok plućnog edema visok krvni tlak, mogu se koristiti lijekovi za snižavanje krvnog tlaka.
 4. Adresiranje osnovnog uzroka: Liječenje osnovne bolesti koja je dovela do plućnog edema, kao što je liječenje srčanog zatajenja ili infekcije, također je važno.

Važno je obratiti se hitnoj medicinskoj pomoći ako sumnjate na plućni edem. Ovo stanje može biti po život opasno, stoga je važno dobiti stručnu pomoć što je prije moguće.

Plućni edem je stanje u kojem se tekućina nakuplja u plućima, što može ozbiljno ometati normalno disanje i dovoditi do značajnih komplikacija. Najčešći uzrok plućnog edema je kardijalni ili srčani edem, koji se javlja kao posljedica zatajenja srca. Međutim, postoje i drugi uzroci plućnog edema, uključujući ozljede pluća, infekcije, izlaganje toksičnim tvarima i visinsku bolest.

Kardijalni plućni edem: Kada srce ne pumpa krv učinkovito, dolazi do nakupljanja tekućine u plućima. Srčano zatajenje, srčani udar, visoki krvni tlak, srčane bolesti i druge srčane disfunkcije mogu dovesti do kardijalnog plućnog edema.

Ne-kardijalni plućni edem: Osim srčanih uzroka, plućni edem može biti posljedica ozljeda pluća, upale pluća, izloženosti štetnim tvarima (kemijskim, otrovnim plinovima) ili visinske bolesti.

Simptomi plućnog edema mogu se brzo pogoršati, a hitna medicinska pomoć je od vitalne važnosti. Glavni simptomi plućnog edema uključuju:

 1. Teškoće s disanjem: Osoba može imati osjećaj gušenja, kratkoću daha ili nedostatak daha, čak i u mirovanju. Disanje može postati brzo, plitko i otežano.
 2. Pjenušavi ispljuvak: Pacijent može kašljati i iskašljavati pjenušavi, ružičasti ispljuvak. Ova pjena je rezultat prisutnosti tekućine u plućima.
 3. Cijanoza: Koža, usne, prsti i drugi dijelovi tijela mogu poprimiti plavkastu boju zbog nedostatka kisika u krvi.
 4. Ubrzani puls: Osoba može imati ubrzan puls i osjećaj lupanja srca.
 5. Znojenje: Pacijent može biti prekomjerno znojan zbog povećanog napora tijela u pokušaju dobivanja dovoljno kisika.
 6. Anksioznost i uznemirenost: Osoba može biti anksiozna, zbunjena ili ispoljavati strah od gušenja.

Liječenje plućnog edema zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. Cilj liječenja je smanjiti opterećenje srca, ukloniti višak tekućine iz pluća i poboljšati protok kisika. Tretmani mogu uključivati:

 1. Administracija kisika: Pacijentu se pruža dodatni kisik kako bi se povećao unos kisika u pluća.
 2. Diuretici: Lijekovi koji potiču izlučivanje viška tekućine iz tijela, kao što su diuretici, mogu se koristiti za smanjenje otoka i opterećenja srca.
 3. Lijekovi za srce: Lijekovi koji podržavaju srčanu funkciju, kao što su inhibitori ACE-a, beta blokatori ili vazodilatatori, mogu se propisati za smanjenje stresa na srce.
 4. Terapija kisikom i ventilacija: U teškim slučajevima može biti potrebna mehanička ventilacija kako bi se olakšalo disanje i poboljšalo razmjena plinova u plućima.
 5. Liječenje osnovnog uzroka: Ako plućni edem proizlazi iz osnovne bolesti, kao što je srčano zatajenje ili upala pluća, liječenje će biti usmjereno prema toj osnovnoj bolesti.

Važno je reagirati brzo na simptome plućnog edema i potražiti hitnu medicinsku pomoć. Plućni edem je hitno stanje koje zahtijeva stručnu njegu i praćenje kako bi se spriječile ozbiljne komplikacije i očuvala funkcija pluća i srca.