Pothlađenost ili hipotermija je stanje kada tjelesna temperatura padne ispod 35 stupnjeva. Težina bolesti može ovisiti o više uzroka, kao o brzini nastupa pothlađenosti te o temperaturi na koju padne. Pothlađenost može biti umjerena i obično prolazi bez posljedica dok su teške hipotermija kada temperatura padne ispod 30 stupnjeva opasne i često mogu biti fatalne.

Jedan od najčešćih uzroka je duga izloženost hladnoći, pogotovo kad postoji značajno strujanje zraka. Ograničena tjelesna aktivnost, neke kronične bolesti, alkohol i lijekovi mogu pogoršati i ubrzati pothlađenost. Ukoliko je osoba uronjena u hladnu vodu i duže izložena može doći do smrti uslijed hipotermije.

Ako je osoba bez svijesti i znakova života kod provođenja osnovnih postupaka održavanja života treba biti uporan do dolaska hitne medicinske pomoći. Tijelo se u hladnoj vodi pothlađuje 30 puta brže nego na zraku te tjelesna temperatura pada jako brzo.

Cilj nam je sprječiti daljnji gubitak tjelesne temperature te unesrećenog postepeno ugrijati i transportirati do bolnice.

Osobe s višim rizikom nastanka hipotermije su djeca, beskučnici te starije osobe. Treba obratiti pažnju na starije osobe koje se ne mogu sami brinuti o sebi te često slabo griju prostor u kojem se nalaze.

Kako dolazi do razvoja pothlađenosti tako se razvijaju i simptomi. U početku se javlja drhtavica, blijeda i suha koža, zatim dolazi do apatije, dezorijentiranosti i nerazboritog ponašanja, poremećaja svijesti, polaganog i oslabljenog pulsa a može doći i do zastoja srca kod teže pothlađenosti.

Osobu treba postepeno ugrijati i pozvati hitnu medicinsku pomoć.

Pothlađene osobe treba unijeti u zatvoreni prostor, skinuti mokru i obući suhu odjeću.

Ne smijemo stavljati u blizinu pothlađene osobe izvor topline (termofor, plamen, radijator isl.) jer bi moglo previše ubrzati optok krvi i skrenuti je umjesto u srce i mozak u kožu i na periferiju. Izvor topline bi mogao dovesti i do opeklina.Starije osobe ne smijemo stavljati u kadu s toplom vodom. Ako je osoba mlada voda u kadi ne smije biti toplija od 40 stupnjeva.

Možemo je staviti u krevet i dati joj tople napitke da popije i kaloričnu hranu (čokolada).

Potrebno je vršiti stalni nadzor i kontrolu vitalnih znakova.

Konzultirati liječnika,, pozvati hitnu medicinsku pomoć i transportirati u bolnicu.

Unesrećenim osobama se ne smije davati alkohol jer može pogoršati stanje.

Ako se osoba nalazi na otvorenom:

  • Cilj nam treba biti sprječiti daljnji gubitak tjelesne temperature, ugrijati ga i transportirati u bolnicu.
  • Osobu treba zaklonti od vjetra, skinuti mokru odjeći i odjenuti suhu odjeću.
  • Zaštiti ga od hladnog i mokrog tla (vreća za spavanje, alu folija).
  • Potrebno je pozvati hitnu medicinsku pomoć ili konzultirati liječnika.
  • Ne smijemo davati alkohol jer može doći do širenja krvnih žila i pogoršanja stanja.
  • Ako osoba izgubi svijest treba vršiti stalni nadzor i biti spreman na provođenje osnovnih postupaka održavanja života
  • Potrebno je provjeravati vitalne znakove (disanje, razinu svijesti, puls i temperaturu tijela)