Bolovi u trbuhu mogu imati različite uzroke i mogu se manifestirati na različite načine. Evo nekoliko mogućih uzroka bolova u trbuhu:

 1. Probavne smetnje: Najčešći uzrok bolova u trbuhu su probavne smetnje, poput nadutosti, žgaravice, gastritisa ili sindroma iritabilnog crijeva. Ovi uvjeti često su povezani s promjenama u prehrani, konzumacijom određene hrane ili stresom.
 2. Gastroenteritis: Gastroenteritis, poznat i kao crijevna viroza ili “stomak gripa”, je infekcija probavnog sustava koja uzrokuje bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje i proljev.
 3. Upala slijepog crijeva: Upala slijepog crijeva može uzrokovati oštre bolove u donjem desnom dijelu trbuha. Ova stanja zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć i može biti potrebna kirurška intervencija.
 4. Pankreatitis: Pankreatitis je upala gušterače koja može uzrokovati jake bolove u gornjem dijelu trbuha, koji se mogu širiti prema leđima. Ova stanja također zahtijevaju medicinsku pomoć.
 5. Bubrežni kamenci: Ako se kamenac formira u bubregu ili mokraćnom mjehuru, može izazvati intenzivne bolove u donjem dijelu trbuha ili bokovima. Bol može biti popraćena krvlju u urinu i poteškoćama pri mokrenju.
 6. Infekcije mokraćnog sustava: Infekcije mokraćnog sustava, poput urinarnih infekcija ili pijelonefritisa, mogu uzrokovati bolove u donjem dijelu trbuha, praćene čestim mokrenjem, peckanjem ili bolovima pri mokrenju.

Važno je obratiti pažnju na dodatne simptome, trajanje i intenzitet bolova u trbuhu. Ako bolovi postanu iznimno jaki, pogoršavaju se ili se javljaju s drugim zabrinjavajućim simptomima poput groznice, krvarenja ili gubitka svijesti, potrebno je potražiti medicinsku pomoć odmah.

Napomena: Ove informacije nisu zamjena za medicinski savjet. Ako imate bolove u trbuhu ili bilo kakve zdravstvene probleme, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom radi točne dijagnoze i liječenja.

Bolovi u trbuhu mogu biti uzrokovani raznim stanjima i bolestima. Evo nekoliko dodatnih informacija o mogućim uzrocima bolova u trbuhu:

 1. Upala crijeva: Upala crijeva, kao što su Crohnova bolest i ulcerozni kolitis, može uzrokovati bolove u trbuhu, promjene u stolici (proljev ili zatvor), krvarenje iz crijeva i gubitak težine.
 2. Poremećaji žučnog mjehura: Kamenje u žučnom mjehuru ili upala žučnog mjehura (kolecistitis) mogu uzrokovati oštre bolove u gornjem dijelu trbuha, osobito nakon obroka.
 3. Crijevna opstrukcija: Opstrukcija crijeva može se javiti zbog prisutnosti tumora, adhezija, hernija ili drugih prepreka koje sprječavaju normalan protok hrane i tekućine kroz crijeva. To može uzrokovati jake bolove u trbuhu, povraćanje i nemogućnost pražnjenja crijeva.
 4. Ektopična trudnoća: Ektopična trudnoća je stanje u kojem se oplođeno jajašce implantira izvan maternice, obično u jajovodima. To može uzrokovati bolove u donjem dijelu trbuha, vaginalno krvarenje i vrtoglavicu.
 5. Poremećaji bubrega: Infekcije bubrega, bubrežni kamenci ili druge bolesti bubrega mogu uzrokovati bolove u donjem dijelu leđa koji se mogu širiti prema trbuhu.
 6. Mehaničke ozljede: Ozljede trbuha, kao što su udarci, padovi ili nesreće, mogu uzrokovati bolove u trbuhu. Ozljede unutarnjih organa, poput slezene ili jetre, također mogu biti uzrok boli.

Važno je napomenuti da je to samo popis nekih mogućih uzroka bolova u trbuhu. Svaki pojedinac može imati različite simptome i uvjete koji dovode do bolova u trbuhu. Ako se bolovi u trbuhu javljaju često, su iznimno jaki ili se pogoršavaju, preporučljivo je posjetiti liječnika kako bi se postavila točna dijagnoza i pružila odgovarajuća terapija.