Kada se susretnete s gušenjem odrasle osobe, primjena odgovarajuće prve pomoći može biti ključna za spašavanje života. Evo koraka koje trebate poduzeti:

 1. Procijenite situaciju: Brzo procijenite ozbiljnost gušenja. Ako osoba ne može govoriti, kašljati ili disati te pokazuje znakove gušenja, hitno djelujte.
 2. Pozovite hitnu pomoć: Odmah nazovite hitnu pomoć ili tražite od nekoga u blizini da to učini.
 3. Pružite podršku: Potaknite osobu da kašlje kako bi se možda izbacilo blokirajuće objekt. Potičite je da diše što dublje moguće.
 4. Primijenite Heimlichov zahvat: Ako osoba nije u stanju kašljati, primijenite Heimlichov zahvat kako biste pokušali ukloniti blokadu dišnog puta. Evo koraka za provođenje Heimlichova zahvata:
  • Stupite iza osobe i stavite svoje ruke oko njihova struka.
  • Zatvorite šaku i stavite je između pupka i donjeg dijela prsnog koša.
  • Čvrsto stisnite ruke prema sebi, brzo i energično.
  • Ponavljajte stisak 5 puta, a zatim provjerite ima li znakova poboljšanja.
 5. Ako osoba postane nesvjesna: Ako osoba izgubi svijest, odmah započnite s reanimacijom. Položite je na ravnu površinu, otvorite dišne puteve i započnite s kompresijama prsnog koša i umjetnim disanjem.

Važno je zapamtiti da su ovi koraci samo smjernice i najbolje je proći tečaj prve pomoći kako biste stekli praktična znanja i vještine u spašavanju života. Potražite hitnu medicinsku pomoć što je prije moguće u slučaju gušenja odrasle osobe.