Vremenski tijek postupaka prilikom intubacije u brzom slijedu (RSI)

Vremenski tijek postupka kod Intubacije u brzom slijedu (RSI), koja se koristi za sigurno postavljanje endotrahealne cijevi kod pacijenata, može se opisati kako slijedi:

 1. Priprema i Provjera Opreme: Provjera i priprema svih potrebnih medicinskih uređaja i lijekova. Oprema uključuje laringoskop, endotrahealnu cijev, sedative, neuromuskularne relaksanse, materijale za aspiraciju, sustav za ventilaciju i ostalu potrebnu opremu.
 2. Preoksigenacija: Pacijentu se dostavlja kisik putem maski visokog protoka kako bi se postigla maksimalna zasićenost krvi kisikom prije intubacije.
 3. Premedikacija: U nekim slučajevima, primjenjuju se lijekovi za sedaciju, suzbijanje bradikardije, suzbijanje kašlja i povraćanje prema potrebi.
 4. Sedacija: Primjena sedativnih lijekova radi smanjenja svijesti pacijenta i osiguravanja relaksacije mišića.
 5. Sellickov manevr: Izvršava se pritisak na krikoidni hrskavicu kako bi se smanjila vjerojatnost regurgitacije želučanog sadržaja.
 6. Neuromišićna blokada: Primjena lijekova radi postizanja relaksacije mišića.
 7. Endotrahealna intubacija: Postavljanje endotrahealnog tubusa izravno u traheju pacijenta.
 8. Potvrda Položaja tubusa: Provjera i potvrda ispravnog položaja endotrahealne cijevi putem auskultacije, mjerenja izdahnutog ugljičnog dioksida, rendgenskih snimaka ili drugih metoda.
 9. Fiksacija tubusa: Nakon potvrde ispravnog položaja, cijev se stabilizira kako bi ostala na mjestu.
 10. Post intubacijska skrb: Započinje skrb za pacijenta nakon intubacije, uključujući praćenje vitalnih znakova, ventilaciju i primjenu lijekova prema potrebi.
 11. Transport pacijenta: Ako je potrebno, pacijenta se prevozi u zdravstvenu ustanovu uz odgovarajući nadzor i medicinsku skrb.
 12. Kontinuirani nadzor: Pacijent ostaje pod kontinuiranim medicinskim nadzorom tijekom transporta i nakon intubacije.

Napomena: Vremenski tijek može varirati ovisno o kliničkom stanju pacijenta, konkretnom postupku i preferencijama liječnika. Ovo je općeniti pregled ključnih koraka u procesu RSI. “RSI je postupak koji zahtijeva određeno vrijeme za pripremu i provođenje. Algoritam s nizom radnji priložen je kao referenca.”

0 Comments

Submit a Comment