Ugriz zmije može biti ozbiljna situacija, stoga je važno pružiti odgovarajuću prvu pomoć prije nego što se pruži medicinska skrb. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti u takvoj situaciji:

  1. Smirite se: Ostanite mirni i smirite osobu koja je ugrizena. Panika može povećati cirkulaciju otrova u tijelu.
  2. Postavite osobu u ležeći položaj: Ako je moguće, postavite osobu u ležeći položaj s podignutim nogama. To može pomoći u usporavanju širenja otrova.
  3. Ograničite kretanje: Osoba treba ograničiti kretanje kako bi se smanjila cirkulacija i širenje otrova. Ako je ugriz na ruci ili nozi, treba imobilizirati ud tako da ostane nepomičan.
  4. Uklonite prstenje ili odjeću: Ako je ugriz na ruci ili prstu, uklonite prstenje ili odjeću koja bi mogla oteći ako dođe do oticanja.
  5. Ne primjenjujte tretmane koji nisu dokazani: Izbjegavajte primjenu tradicionalnih metoda kao što su usisavanje otrova ustima ili rezanje ugriza. Takve metode nisu dokazane i mogu povećati rizik od infekcije.
  6. Nazovite hitnu medicinsku pomoć: Odmah pozovite hitnu medicinsku pomoć ili se obratite lokalnoj hitnoj službi kako biste prevezli osobu u najbližu bolnicu.
  7. Promatrajte simptome: Dok čekate medicinsku pomoć, promatrajte simptome osobe. Ako primijetite da osoba razvija teške simptome kao što su otežano disanje, gušenje, nesvjestica ili teška alergijska reakcija, obavijestite hitnu medicinsku pomoć.

Važno je napomenuti da je prva pomoć kod ugriza zmije privremena mjera i da je brza medicinska skrb neophodna. Ugriz zmije može biti vrlo opasan i otrovne zmije mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Stoga je najvažnije odmah potražiti medicinsku pomoć.