Otrovne ribe u Jadranu

Otrovne ribe u Jadranu, u Jadranskom moru neke riblje vrste imaju otrovne žlijezde sposobne za proizvodnju određenih količina otrova. Neke vrste riba poput jegulja, murina i jeguljica, kao i škarpine, sadrže iktilotoksine u svom krvi.

Otrovi u krvi ovih riba termolabilni su i razgrađuju se kuhanjem, ne predstavljajući opasnost za ljudsko zdravlje. Međutim, oprez treba biti izražen kod novih gastronomskih specijaliteta kako bi se izbjeglo posluživanje ovih riba sirovih. Ako sumnjate da ste vi ili netko u vašoj blizini konzumirali sirovu ribu ovih vrsta, najbolje je temeljito isprazniti želudac i odmah se uputiti u najbližu zdravstvenu ustanovu gdje osoblje može pružiti pravovremenu pomoć u slučaju jačeg djelovanja otrova na zdravlje zahvaćene osobe ili nazvati hitnu medicinsku pomoć.

U drugoj skupini otrovnih riba postoje vrste koje imaju otrov u vanjskim dijelovima tijela, najčešće u različitim bodljama. Ove vrste uključuju sve vrste škarpina i bodulki, koje imaju otrovne bodlje na leđnom, prsnom i analnom peraju. Iako ove vrste također imaju jake bodlje na poklopcima škrga koje mogu uzrokovati ozbiljne ozljede, srećom, ove bodlje nisu otrovne. Ove se vrste često love od strane profesionalnih ribara i sportskih ribolovaca, koji su česti mete. Nakon uboda, javlja se jaka pulsirajuća bol koja zrači s mjesta uboda. Bol može trajati od nekoliko desetaka minuta do nekoliko sati. Ako rana ne postane zaražena, nema dodatnih posljedica od uboda. Što se tiče prve pomoći kod ovih uboda, dobro je znati da su i ovi otrovi termolabilni. Preporučljivo je lagano zarezati mjesto uboda i pokušati izvući krv (čime se smanjuje mogućnost širenja otrova po tijelu, ali budite oprezni da krv ne dođe u kontakt s otvorenim ranama u usnoj šupljini). Potopite zahvaćeni dio u što vruću vodu i držite ga tamo 30 minuta do sat vremena.

Za razliku od škarpina, bodlje na poklopcima škrga morskih škorpiona su otrovne, i svaki ubod predstavlja značajan problem. Od četiri vrste morskih škorpiona prisutnih u našem moru, najopasnija je najmanja: veliki morski škorpion. Otrov ove vrste može biti tako snažan da uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme kod ubodenih, koji u ekstremnim slučajevima mogu dovesti čak do smrti. Tretman u slučaju uboda isti je kao i za ubod škarpina.

Ovdje treba napomenuti da treba oprezno rukovati i s mrtvim primjercima jer otrov ostaje u bodljama neko vrijeme nakon smrti ribe. Stoga čak i s tim primjercima treba biti izuzetno oprezan.

Prema nekim izvješćima, bodlje velikog morskog škorpiona (velikog zmajskog riba), koje se nalaze sa obje strane iznad prsnih peraja, također su otrovne, pa se i ove vrste trebaju rukovati s oprezom.

0 Comments

Submit a Comment