Gripa

Gripa nije obična prehlada, već ozbiljna bolest s glavnim simptomima – visoka temperatura, groznica, glavobolja, mialgija… koji prevladavaju nad respiratornim simptomima. Respiratorni sustav pogođen je ovim izrazito zaraznim virusom čiji inkubacijski period ponekad traje manje od 24 sata, kasnije utječući na cijelo tijelo, i jedna zaražena osoba čak može zaraziti do dvanaest osoba. Posebno je opasna za starije osobe i djecu, budući da neka strana istraživanja potvrđuju povećanje broja komplikacija i do pet puta veći broj hospitalizacija za takve pacijente. Kod djece može uzrokovati upalu srednjeg uha, a kod odraslih čak tri vrste upale pluća – virusnu s izrazito visokom stopom smrtnosti, zatim virusno-bakterijsku s stopom smrtnosti do 15%, a najblaži oblik upale pluća uzrokovan bakterijama ima stopu smrtnosti od 7%. Prema istraživanju njemačkog fakulteta za kineziologiju, mjesec dana nakon oporavka od gripe kapacitet pluća smanjuje se za 10%, a tonus mišića čak za 20% dva mjeseca nakon bolesti, uključujući mnoge pacijente s presađenim srcem, među ostalim posljedicama (ne) od gripe i njezinih komplikacija.

SIMPTOMI GRIPE – visoka temperatura – zimica – glavni simptom gripe je osjećaj iscrpljenosti; gubitak apetita – bol u mišićima i zglobovima – curenje i začepljen nos – grlobolja – kašalj Trebate se oporaviti od gripe. Važnije je piti dovoljno tekućine i odmarati se nego uzimati visoke doze vitamina C ili češnjaka. Gripa ne zahtijeva posjet liječniku, ali trebate ostati kod kuće i izbjegavati širenje infekcije. Gripa obično prolazi bez intervencije, i trebali biste posjetiti liječnika samo ako temperatura traje više od četiri ili pet dana, ako imate problema s disanjem (otežano disanje, brzo disanje, težak kašalj, bol u prsima) ili poremećaj svijesti. Na primjer, ako dijete ima napadaje ili ne može se probuditi, a odrasla osoba se osjeća zbunjeno i omamljeno. Gripu uvijek prati tjelesna temperatura viša od 38°C, što dehidrira tijelo. Najbolje su topli napici (jer prevrući štete grlu jednako kao i hladni), nisu previše slatki i bez alkohola. Trebaju se konzumirati u dovoljnim količinama kako bi zamijenili tekućinu izgubljenu znojenjem i visokim temperaturama. Za snižavanje temperature mogu se koristiti lijekovi za snižavanje temperature, tuširanje mlakom vodom, ali ne alkoholni oblozi. Ako je nos začepljen, trebali biste koristiti kapi za nos kako biste ga održavali otvorenim jer inače može dovesti do upale srednjeg uha. Pastile za grlo su korisne kako bi održali sluznicu grla vlažnom. Dobre su za upotrebu sve vrste slatkiša jer vlaže grlo i smanjuju nadražaj kašlja. U slučaju jakog kašlja, preporučuje se sirup protiv kašlja.

KADA POTRAŽITI LIJEČNIČKU POMOĆ

  • ako imate vrućicu koja traje dulje od četiri ili pet dana
  • ako imate poteškoće s disanjem, otežano disanje i jak kašalj
  • ako osjećate bol ili pritisak u prsima ako imate iznenadnu vrtoglavicu ili imate vrtoglavicu
  • ako povraćate i imate proljev ako povišena temperatura se vraća nakon povlačenja simptoma

10 VAŽNIH OBRAZACA PONAŠANJA TIJEKOM EPIDEMSIJE GRIPE

Svjetska zdravstvena organizacija, a u skladu s njom i naša država, ne preporuča nikakva ograničenja međunarodnih putovanja ljudi i robe zbog situacije s novom gripom . Savjetuje se samo onima koji planiraju inozemno putovanje da ga odgode ako imaju temperaturu dok ne ozdrave. Također se savjetuje osobama koje se planiraju vratiti iz inozemstva u našu zemlju da i to putovanje odgode ukoliko su bolesni, dok ne ozdrave. Poštovani putniče, ako ste stigli iz područja gdje je potvrđen prijenos virusa nove gripe, a imate povišenu tjelesnu temperaturu ili se osjećate loše, molimo vas da se odmah javite medicinskoj službi zračne luke.

Ostanite najmanje 1 metar od osoba koje kašlju ili kišu te izbjegavajte rukovanje i ljubljenje Izbjegavajte prehladu i nosite prikladnu odjeću i obuću tijekom naglih promjena temperature Pokrijte lice kada kašljete ili kišete, po mogućnosti jednokratnom maramicom, a zatim obavezno perite ruke Često perite ruke sapunom i vodom u skladu s higijenskim preporukama; i ne dirajte lice rukama Ako osjetite simptome bolesti, ostanite kod kuće i telefonom se javite liječniku. Zbog visoke temperature tijelo se znatno isušuje, stoga pijte dovoljno tekućine, a temperaturu smanjite lijekovima ili tuširanjem u mlakoj vode, a neke simptome ublažiti odgovarajućim mjerama (grlobolja – pastile; curenje nosa – kapi za nos; suhi kašalj – antitusici) Za bolesnu osobu osigurati zasebnu prostoriju u kući, na udaljenosti od najmanje jednog metra od ostalih članova obitelji , te redovito provjetravati prostoriju Prema preporuci liječnika u prvih 48 sati od bolesti moguće je koristiti antivirusne lijekove (oseltamivir, zanamivir, amantadin), ali se obavezno posavjetovati s liječnikom. Temeljito prati ruke sapunom i vode i ne dodirujte lice rukama. U slučaju jakog kašlja preporučuju se ekspektoransi, a potrebno je konzultirati se s liječnikom o primjeni antibiotika protiv bakterijskih komplikacija.

Imajte na umu da se ovdje navedene informacije temelje na smjernicama i znanju dostupnom do rujna 2021. Pandemija bolesti COVID-19 možda je utjecala na neke preporuke i prakse, stoga je važno da budete u tijeku s najnovijim informacijama i smjernicama zdravstvenih tijela za većinu aktualne savjete o rješavanju zaraznih bolesti poput gripe.

0 Comments

Submit a Comment