Laringealni tubus (engl. laryngeal tube) je medicinski uređaj koji se koristi za održavanje dišnog puta i osiguravanje adekvatne ventilacije kod pacijenata koji zahtijevaju podršku disanja. Evo osnovnih koraka za upotrebu laringealnog tubusa:

  1. Priprema: Dezinficirajte ruke i pripremite potrebnu opremu, uključujući laringealni tubus, lubrikant i pincetu za postavljanje.
  2. Pozicioniranje pacijenta: Pacijenta postavite u odgovarajući položaj. Obično je to ležeći položaj na leđima s podignutom glavom i vratom.
  3. Odabir veličine tubusa: Odaberite prikladnu veličinu laringealnog tubusa prema veličini pacijentovog dišnog trakta. Većina laringealnih tubusa ima označene veličine.
  4. Priprema i podmazivanje: Nanesite sterilni lubrikant na vanjsku površinu laringealnog tubusa kako biste olakšali umetanje i smanjili nelagodu pacijenta.
  5. Umetanje tubusa: držite laringealni tubus i umetnite ga u pacijentov usta i kroz grkljan dok ne postigne pravilan položaj u dišnom putu.
  6. Provjera pozicije: Provjerite da li je tubus pravilno postavljen i da se nalazi u dišnom putu auskultacijom prsnog koša.
  7. Fiksacija tubusa: Osigurajte da je laringealni tubus čvrsto fiksiran kako bi se spriječilo njegovo pomicanje ili ispadanje. To se obično postiže pomoću vrpce ili držača koji se pričvršćuje oko glave pacijenta.

Važno je napomenuti da su ovo samo općenite smjernice za upotrebu laringealnog tubusa, ali pravilna upotreba zahtijeva obuku i znanje medicinskog osoblja. Uvijek se trebate osloniti na stručnost medicinskog tima i slijediti lokalne smjernice i protokole.