Primjena laringealnog tubusa

Laringealni tubus medicinski je uređaj koji se koristi u hitnim situacijama za uspostavu i osiguranje disnih putova kod pacijenta koji ima poteškoće s disanjem ili je izgubio svijest. To je vrsta nadgrlotnog uređaja za disanje koji se umetne kroz usta i smjesti u grkljan kako bi održavao otvorene dišne putove i omogućio učinkovitu ventilaciju.

Postupak postavljanja laringealnog tubusa trebaju provoditi obučeni medicinski stručnjaci, poput medicinskih tehničara ili anesteziologa, koji posjeduju potrebno znanje i vještine kako bi osigurali ispravno postavljanje i funkcioniranje uređaja. To je važan postupak u hitnoj medicini za osiguranje adekvatne oksigenacije i ventilacije kod pacijenata koji sami ne mogu održavati disne putove.

  • Priprema: Dezinficirajte ruke i pripremite potrebnu opremu, uključujući laringealni tubus
  • Položaj pacijenta: Stavite pacijenta u odgovarajući položaj, obično ležeći na leđima s lagano podignutom glavom i vratom.
  • Odabir veličine: Odaberite odgovarajuću veličinu  laringealnog tubusana temelju veličine dišnih putova pacijenta. Većina laringealnih tubusa označena je s veličinama.
  • Priprema i podmazivanje: Nanesite sterilni podmazivač na vanjsku površinu  laringealnog tubusa kako biste olakšali umetanje i smanjili nelagodu pacijenta.
  • Umetanje tubusa: Držite tubus i umetnite ga u pacijentova usta i kroz grkljan dok ne dosegne ispravan položaj u dišnim putovima.
  • Provjera položaja: Provjerite je li tubus ispravno postavljen i smješten u dišnim putovima auskultacijom prsnog koša.
  • Fiksacija tubusa: Osigurajte da je ctubus čvrsto fiksiran kako bi se spriječilo pomicanje ili ispadanje. To se obično postiže korištenjem trake ili držača oko glave pacijenta.

Važno je napomenuti da su ovo opće smjernice za korištenje cjevastog laringealnog katetera, no pravilna primjena zahtijeva obuku i znanje medicinskog osoblja. Uvijek se oslonite na stručnost medicinskog tima i slijedite lokalne smjernice i protokole.

0 Comments

Submit a Comment