Prijelomi ekstremiteta

Prijelomi ekstremiteta, fraktura ili prijelom  je prekid u kosti koji se događa kao rezultat vanjske sile i dolazi u različitim kliničkim varijacijama. Može se reći da nijedna fraktura nije potpuno ista.

Prijelomi ekstremiteta mogu biti klasificirane kao otvorene ili zatvorene. Otvorene frakture mogu imati koštane fragmente koji strše iz rane, ili koštani fragmenti mogu biti gurnuti ispod kože tijekom ozljede. Oštri koštani fragmenti mogu ozlijediti krvne žile, što može uzrokovati krvarenje koje treba kontrolirati i zaustaviti. Krvarenje može nastati u trenutku frakture ili zbog kasnijeg pomicanja slomljenih kostiju.

Kao rezultat ozljede, također su moguće neurovaskularne ozljede. Zatvorene frakture održavaju cjelovitost kože.

Ozljede na udovima mogu se podijeliti na otvorene i zatvorene frakture. Otvorene frakture mogu imati koštane fragmente koji strše iz rane ili koštane fragmente koji su gurnuti ispod kože nakon ozljede. Oštri koštani fragmenti mogu ozlijediti krvne žile, često dovodeći do krvarenja koje treba zaustaviti i kontrolirati. To može nastati ili tijekom frakture ili kasnije zbog pomicanja slomljenih kostiju.

Kao rezultat ozljeda, moguće su i neurovaskularne ozljede. Zatvorene frakture imaju neoštećenu kožu.

Osnovno pravilo u upravljanju ozljedama udova je posvetiti pažnju procjeni ozljeda koje ugrožavaju život. Pod nikakvim okolnostima dramatičan izgled ozljeda ne bi trebao odvratiti pažnju spašavatelja od ozljeda koje ugrožavaju život.

Prilikom procjene pacijenta i ozljeda, koristi se pristup ABCDE, ovisno o početnoj procjeni i mehanizmu ozljede, odlučuje se o daljnjoj provjeri i liječenju. Razmislite o tome treba li nastaviti s primarnom ili lokalnom provjerom pacijenta.

Tijekom procjene obratite pozornost na:

 • Lokaciju frakture.
 • Pregledajte sve ekstremitete.
 • Procijenite puls, motoričku funkciju i osjetnu funkciju zahvaćenog ekstremiteta prije i poslije imobilizacije.
 • Kod žena, razmotrite osteoporozu.
 • Prisutnost istodobnih bolesti i medicinsku povijest.
 • Ozljede ekstremiteta mogu dovesti do ozbiljnog krvarenja.
 • Dajte odgovarajuću analgeziju jer ozljede ekstremiteta mogu biti izuzetno bolne.

Znakovi prijelomaruke ili noge:

 • Bol.
 • Nemogućnost kretanja ozlijeđenog ekstremiteta.
 • Oteklina na mjestu frakture (ne uvijek prisutna).
 • Deformacija ekstremiteta (ne uvijek prisutna; ako je prisutna, to je jasan znak frakture).

Prijelomi kostiju općenito su vrlo bolni. Kako biste pacijenta učinili udobnijim i spriječili daljnju ozljedu, ozlijeđeni ud treba imobilizirati.

Postupak kod ozljeda ekstremiteta:

Ispravan postupak upravljanja frakturom ili dislokacijom ekstremiteta smanjuje bol, funkcionalnu nesposobnost i ozbiljne komplikacije. Primarna skrb usmjerena je na imobilizaciju ekstremiteta i ozlijeđenog dijela koristeći odgovarajuće imobilizacijske uređaje. Cilj imobilizacije je spriječiti kretanje ozlijeđenog dijela i fragmenta slomljene kosti. Većina boli kod fraktura uzrokovana je živcima koji okružuju kost. Slomljeni koštani fragmenti iritiraju ove živce, uzrokujući jaku i uznemirujuću bol. Sprječavanjem kretanja koštanih fragmenata smanjuje se bol i sprječava daljnja šteta mišićima, živcima i kostima. Imobilizacijom se sprečava daljnje kretanje kostiju.

U slučaju ekstremitetnih ozljeda, temeljito imobilizirajte oštećeni dio i pružite podršku ozlijeđenom ekstremitetu. Međutim, prije nego što krenete s imobilizacijom, važno je obratiti pažnju na životno ugrožene ozljede. Učinkovito postavljanje imobilizacije može pružiti stabilnost i zaštitu ozlijeđenog dijela, smanjiti bol i potencijalno spriječiti daljnje oštećenje.

Nakon imobilizacije ozlijeđenog ekstremiteta, osigurajte njegovu fiksaciju i podršku, a zatim započnite s postupkom prijevoza ozlijeđene osobe do medicinskog centra radi daljnjeg liječenja i procjene.

Djelovanje uz poštivanje tih uputa može značajno utjecati na oporavak i rezultate liječenja ozlijeđene osobe, pridonoseći bržem zacjeljivanju i smanjenju komplikacija.

0 Comments

Submit a Comment