Primjena kisika pomoću maske bez rezervoara, obična maska

Primjena kisika pomoću maske bez rezervoara, kisik se obično primjenjuje brzinom protoka od 6-10 l/min, a pacijent udiše smjesu kisika i zraka koja ulazi kroz bočne otvore na maski. Koncentraciju isporučenog kisika putem obične maske za kisik moguće je izračunati pomoću formule: brzina protoka (l/min) x 4 + 20 = % kisika. Stoga, ovisno o odabranoj brzini protoka kisika, koncentracija kisika koju pacijent udiše može varirati od 44-60%.

Upotreba maske za kisik bez rezervoara, obične maske:

Oprema: Osobna zaštitna oprema – uključujući rukavice, i, u slučaju kašljanja ili izlaganja tjelesnim tekućinama, zaštitna maska i naočale. Izvor kisika s mjeračem protoka. Obična maska za kisik odgovarajuće veličine. Postupak: Primijenite osobne zaštitne mjere. Osigurajte da izvor kisika ima dovoljno opskrbe i da je tlak unutar prihvatljivih granica. Predstavite se pacijentu ako to već nije učinjeno i objasnite razloge i postupak postavljanja maske za kisik. Spojite cijev maske za kisik na izvor kisika i prilagodite brzinu protoka prema potrebama pacijenta. Stavite masku preko nosa i usta pacijenta, osiguravajući čvrsto, ali udobno prianjanje. Pričvrstite elastičnu traku(tarake) oko glave pacijenta kako biste masku držali na mjestu. Pratite odgovor pacijenta i zasićenje kisikom, te prilagodite brzinu protoka kisika po potrebi. Zabilježite sve radnje u medicinskoj dokumentaciji (vidjeti Medicinska dokumentacija).

Važno: Osigurajte da je brzina protoka kisika prikladna za stanje i potrebe pacijenta te budite spremni suočiti se s nelagodom ili potencijalnim problemima koji se mogu pojaviti tijekom korištenja maske za kisik.

VAŽNO: Pacijent izdiše u masku, i kako bi se omogućilo da izdahnuti zrak bogat ugljičnim dioksidom izađe iz maske kroz bočne otvore, potrebna je brzina protoka kisika od najmanje 5 l/min. Stoga, ako se na masku primjenjuju niže brzine protoka kisika, postoji rizik od ponovnog udisanja izdahnutog zraka i razvoja hiperkapnije.

0 Comments

Submit a Comment