Hipoglikemija, ili niska razina šećera u krvi, može se dogoditi osobama s dijabetesom koji uzimaju inzulin ili druge lijekove za snižavanje razine šećera u krvi. U slučaju hipoglikemije, važno je pružiti prvu pomoć kako bi se osoba stabilizirala. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti:

  1. Prepoznajte simptome: Simptomi hipoglikemije mogu uključivati drhtanje, slabost, vrtoglavicu, znojenje, ubrzan puls, glavobolju, promjene raspoloženja, glad, zbunjenost ili gubitak svijesti. Ako primijetite ove simptome kod osobe s dijabetesom, razmislite o hipoglikemiji.
  2. Pružite brzi izvor šećera: Dajte osobi brzi izvor šećera kako bi podigla razinu šećera u krvi. To može biti 15-20 grama brzodjelujućeg šećera kao što su šećer u prahu, slatki sok, glukoza-gel ili tableta glukoze. Izbjegavajte hranu bogatu mastima jer može usporiti apsorpciju šećera.
  3. Pratite reakciju: Nakon davanja brzog izvora šećera, pratite reakciju osobe. Simptomi bi se trebali poboljšati unutar nekoliko minuta. Ako se stanje ne poboljšava ili se pogoršava, potražite hitnu medicinsku pomoć.
  4. Pružite obrok: Nakon što se simptomi poboljšaju, osigurajte da osoba pojede obrok koji kombinira ugljikohidrate i proteine kako bi stabilizirala razinu šećera u krvi i spriječila ponovnu hipoglikemiju.
  5. Kontaktirajte hitnu pomoć: Ako osoba ne može progutati, izgubi svijest ili se simptomi ne poboljšavaju nakon pružanja brzog izvora šećera, odmah pozovite hitnu medicinsku pomoć.

Važno je educirati se o pružanju prve pomoći kod hipoglikemije ako ste u blizini osobe s dijabetesom. Ako niste sigurni u postupanje ili se situacija pogoršava, uvijek potražite stručnu medicinsku pomoć.