Dijabetes

Dijabetes je kronično medicinsko stanje koje se karakterizira visokim razinama glukoze (šećera) u krvi. Postoje dvije glavne vrste dijabetesa:

Tip 1 dijabetesa: To je autoimuna bolest u kojoj tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina, hormona odgovornog za regulaciju razina glukoze u krvi. Tip 1 dijabetesa obično se dijagnosticira u djetinjstvu ili ranoj odrasloj dobi, a osobe s ovom vrstom dijabetesa ovise o vanjskom izvoru inzulina kako bi kontrolirali razine glukoze u krvi.

Tip 2 dijabetesa: To je najčešći oblik dijabetesa koji se obično javlja u odrasloj dobi. Kod tipa 2 dijabetesa, tijelo ili ne proizvodi dovoljno inzulina ili ne učinkovito koristi inzulin. Čimbenici rizika za tip 2 dijabetesa uključuju pretilost, neaktivnost, lošu prehranu i obiteljsku anamnezu dijabetesa.

Simptomi dijabetesa mogu uključivati:

Povećanu žeđ i učestalo mokrenje: Osoba može osjećati prekomjernu žeđ i čestu potrebu za mokrenjem.

Gubitak tjelesne težine: Unatoč povećanom apetitu, osobe s dijabetesom mogu izgubiti na težini.

Umor: Osjećaj umora i nedostatak energije mogu biti prisutni.

Povećanu glad: Osobe s dijabetesom često osjećaju povećanu glad, pogotovo za slatkim ili kaloričnim namirnicama.

Usporeno zacjeljivanje rana: Posjekotine i ogrebotine mogu sporije zacijeliti kod osoba s dijabetesom.

Promjene vida: Zamagljen vid ili fluktuacije oštrine vida mogu biti primijećene.

Liječenje dijabetesa uključuje kombinaciju promjena načina života, prehrane, vježbanja i u nekim slučajevima, primjenu lijekova ili inzulina. Ključni ciljevi liječenja uključuju održavanje normalnih razina glukoze u krvi, kontrolu tjelesne težine, reguliranje krvnog tlaka i kolesterola, te sprečavanje komplikacija koje se mogu pojaviti kao posljedica dijabetesa, poput bolesti srca, oštećenja živaca, problema s bubrezima i sljepoće.

Redovito praćenje razine glukoze u krvi, pridržavanje preporučenih dijetetskih smjernica, usvajanje zdravih životnih navika te suradnja s medicinskim stručnjacima važni su za postizanje optimalne kontrole dijabetesa i očuvanje kvalitete života.

0 Comments

Submit a Comment