Hiperglikemija je visoka razina šećera u krvi koja se često javlja kod osoba s dijabetesom kada tijelo ima nedovoljno inzulina ili ga ne koristi učinkovito. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste pomogli osobi s hiperglikemijom:

  1. Prepoznajte simptome: Simptomi hiperglikemije mogu uključivati povećanu žeđ, često mokrenje, umor, suha usta, povećan apetit, zamućen vid, mučninu ili povraćanje. Ako primijetite ove simptome kod osobe s dijabetesom, razmislite o hiperglikemiji.
  2. Potaknite unos tekućine: Potaknite osobu da pije dovoljno vode ili nezaslađenih tekućina kako bi se izbjegla dehidracija, koja može biti posljedica visokih razina šećera u krvi.
  3. Potaknite pridržavanje terapije: Potaknite osobu da slijedi svoj plan liječenja dijabetesa, uključujući redovito uzimanje propisanih lijekova ili inzulina prema uputama svog liječnika.
  4. Promovirajte fizičku aktivnost: Poticanje lagane tjelesne aktivnosti, kao što je šetnja, može pomoći smanjiti razinu šećera u krvi. Međutim, uvijek je važno konzultirati se s liječnikom prije pokretanja novog programa vježbanja.
  5. Potražite medicinsku pomoć: Ako se simptomi pogoršavaju ili osoba ima visoku razinu šećera u krvi koja se ne smanjuje, važno je konzultirati se s liječnikom ili hitnom medicinskom pomoći radi daljnjeg upravljanja i liječenja.

Osobe koje boluju od hiperglikemije mogu radi upozorenja nositi određene narukvice, kartice ili medaljone koji će odmah upozoriti pružatelja prve pomoći na njezino stanje.Ako se ne liječi, hiperglikemija će završiti nesvjesticom (dijabetička koma) pa će biti potrebno hitno bolničko liječenje.

Uvijek je važno imati na umu da je upravljanje hiperglikemijom dugoročni proces i da je potrebno pratiti savjete i upute liječnika. Također je važno educirati se o simptomima hiperglikemije i poduzeti preventivne mjere kako bi se izbjegle komplikacije.