Alergija, pretjerana reakcija imunološkog sustava

Alergija je pretjerana reakcija imunološkog sustava na uobičajene tvari koje su inače bezopasne. Tijelo percipira te tvari, koje nazivamo alergeni, kao prijetnju i izaziva imunološki odgovor. Neki od najčešćih alergena uključuju pelud, prašinu, grinje, određenu hranu, ubode insekata, životinjsku dlaku, plijesan i lijekove.

Simptomi alergije mogu varirati ovisno o vrsti alergena i mjestu reakcije, ali uobičajeni simptomi uključuju:

  1. Kihanje, curenje nosa i svrbež nosa
  2. Zagušeni nos i sinusi
  3. Crvene, svrbežne ili vodene oči
  4. Osip, svrbež ili urtikarija na koži
  5. Kašalj, piskanje ili otežano disanje
  6. Oticanje usana, jezika ili lica
  7. Problemi s probavom, uključujući mučninu, povraćanje ili proljev

U nekim slučajevima, alergijska reakcija može biti ozbiljnija i rezultirati anafilaktičkim šokom, što je hitno medicinsko stanje.

Liječenje alergija uključuje nekoliko pristupa:

  1. Izbjegavanje alergena: Ako je moguće, izbjegavanje izlaganja alergenima može smanjiti simptome. Primjerice, izbjegavanje peludi u vrijeme njenog najvećeg izlaganja ili izbjegavanje određene hrane koja uzrokuje alergijsku reakciju.
  2. Lijekovi: Postoje različiti lijekovi koji se koriste za ublažavanje simptoma alergije. To mogu biti antihistaminici koji smanjuju simptome kao što su svrbež, kihanje i curenje nosa. Također se koriste kortikosteroidi za smanjenje upale i simptoma. U težim slučajevima, liječnik može propisati epinefrin koji se koristi za hitno liječenje anafilaktičkog šoka.
  3. Imunoterapija: U nekim slučajevima, imunoterapija se može preporučiti kako bi se smanjila osjetljivost na određene alergene. To uključuje postupno uvođenje malih količina alergena kako bi se postupno izgradila tolerancija.

Važno je konzultirati se s liječnikom ako sumnjate da imate alergiju. Liječnik može provesti testiranje alergije kako bi identificirao specifični alergen i preporučio odgovarajuće liječenje.

0 Comments

Submit a Comment