Tenzijski pneumotoraks je hitno medicinsko stanje koje se javlja kada zrak ulazi u pleuralnu šupljinu (prostor između pluća i prsnog koša), ali ne može izaći van. To dovodi do nakupljanja zraka u pleuralnom prostoru, stvarajući tlak koji komprimira pluća i otežava njihovo širenje.

Evo nekoliko ključnih karakteristika tenzijskog pneumotoraksa:

  1. Uzrok: Tenzijski pneumotoraks obično nastaje kao komplikacija ozljede prsnog koša, kao što su probojne ozljede prsnog koša, ubodi ili ozljede pluća. Također se može dogoditi spontano kod nekih bolesti pluća, poput plućne bolesti kronične opstrukcije (KOPB) ili malignih tumora.
  2. Simptomi: Simptomi tenzijskog pneumotoraksa mogu biti izraženi i ozbiljni. Uobičajeni simptomi uključuju tešku dispneju (otežano disanje), ubrzano disanje, otežano disanje u ležećem položaju, bol u prsnom košu, cijanozu (plavkastu boju kože i sluznica) te napetost i oticanje vrata.
  3. Hitnost: Tenzijski pneumotoraks je hitno stanje koje zahtijeva brzu medicinsku intervenciju. Ako se ne liječi, može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući kolaps pluća, tešku respiratornu insuficijenciju, kardiovaskularni kolaps i smrt.
  4. Liječenje: Prva crta liječenja tenzijskog pneumotoraksa je hitna dekompresija tenzijskog pneumotoraksa. To se obično postiže izvođenjem dekompresivne torakocenteze, što podrazumijeva umetanje igle ili katetera u pleuralnu šupljinu kako bi se oslobodio višak zraka. Nakon toga se može provesti daljnje liječenje, kao što je postavljanje prsne drenaže za daljnje drenažu zraka i obnavljanje negativnog tlaka u pleuralnom prostoru.

Važno je napomenuti da tenzijski pneumotoraks zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju i da se treba obratiti liječniku odmah ako se sumnja na ovo stanje. Rani dijagnostički postupci i brzo liječenje su ključni za poboljšanje ishoda i smanjenje komplikacija.