Šećerna bolest, poznata i kao dijabetes, je kronično medicinsko stanje koje se karakterizira visokom razinom glukoze (šećera) u krvi. Postoje dva glavna tipa šećerne bolesti:

  1. Dijabetes tipa 1: To je autoimuna bolest u kojoj tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina, hormona koji je odgovoran za regulaciju razine glukoze u krvi. Dijabetes tipa 1 obično se dijagnosticira u djetinjstvu ili mladoj dobi, a osobe s ovim tipom dijabetesa ovise o vanjskom izvoru inzulina kako bi kontrolirale razinu glukoze u krvi.
  2. Dijabetes tipa 2: To je najčešći oblik dijabetesa koji se obično javlja u odrasloj dobi. Kod dijabetesa tipa 2, tijelo ili ne proizvodi dovoljno inzulina ili ne koristi inzulin učinkovito. Čimbenici rizika za dijabetes tipa 2 uključuju pretilost, neaktivnost, lošu prehranu i obiteljsku povijest dijabetesa.

Simptomi šećerne bolesti mogu uključivati:

  1. Povećana žeđ i često mokrenje: Osoba može osjećati izraženu žeđ i imati potrebu za čestim mokrenjem.
  2. Gubitak težine: Unatoč povećanom apetitu, pacijenti s dijabetesom mogu gubiti na težini.
  3. Umor: Osjećaj umora i nedostatak energije mogu biti prisutni.
  4. Povećana glad: Pacijenti s dijabetesom često osjećaju povećanu glad, posebno za slatkim ili visokokaloričnim namirnicama.
  5. Sporo zarastanje rana: Rane i ogrebotine mogu se sporije zacijeliti kod osoba s dijabetesom.
  6. Promjene vida: Osoba može primijetiti zamagljen vid ili fluktuacije u oštrini vida.

Liječenje šećerne bolesti uključuje kombinaciju promjena u načinu života, prehrane, vježbanja i, u nekim slučajevima, primjenu lijekova ili inzulina. Ključni ciljevi liječenja su održavanje normalne razine glukoze u krvi, kontrola tjelesne težine, regulacija krvnog tlaka i kolesterola te prevencija komplikacija koje mogu nastati kao posljedica dijabetesa, poput bolesti srca, oštećenja živaca, problema s bubrezima i sljepoće.

Važno je redovito praćenje razine glukoze u krvi, pridržavanje preporučene prehrane, usvajanje zdravih navika života i suradnja s medicinskim stručnjacima kako bi se postigla optimalna kontrola šećerne bolesti i održao kvalitetan život.