Otvaranje dišnog puta kod sumnje na ozljedu

Otvaranje dišnog puta ovom tehnikom se izvodi na osobama s narušenom sviješću i može se koristiti i kada postoji sumnja na ozljedu glave, vrata ili kralježnice. Ako je potrebno, trebala bi je izvesti još jedna osoba koja će stabilizirati glavu i vrat pacijenta.

Oprema:

Osobna zaštitna oprema – uključujući zaštitne rukavice, te kod kašljanja ili izlaganja tjelesnim tekućinama, zaštitnu masku i naočale.

Postupak:

Primijenite osobne zaštitne mjere. Ovu manipulaciju možete izvoditi u različitim položajima, ali najbolje je pacijenta položiti na leđa i, ako je moguće, kleknuti iznad njegove glave. Bez pomicanja glave i vrata pacijenta, nježno postavite dlanove na lice pacijenta, lagano pritisnuvši područje šake ispod palca (thenar eminence) na jagodične kosti pacijenta kako biste održavali glavu u neutralnom položaju. Položite srednji i kažiprst iza ugla donje čeljusti pacijenta s obje strane, gurajte donju čeljust prema naprijed i prema gore. Zatim stavite palce na bradu pacijenta i primjenom pritiska prema dolje dalje otvorite usta (vidi sliku 6). Sve postupke dokumentirajte u medicinskoj dokumentaciji.

VAŽNO: Nakon izvođenja ove manipulacije, mogu se postaviti jednostavni pomoćni uređaji za održavanje prohodnosti dišnih putova. Ova manipulacija može biti korisna i prilikom postavljanja i-gela, jer povećava prostor u grlu gdje i-gel sjedi.

0 Comments

Submit a Comment