Hiportermija

Hiportermija, produženo izlaganje hladnim temperaturama može dovesti do hipotermije, stanja u kojem tjelesna temperatura padne ispod 35 Celzijevih stupnjeva. Težina stanja može ovisiti o različitim faktorima, uključujući brzinu kojom se hipotermija javlja i temperaturu na koju tijelo hladi. Blaga hipotermija općenito je manje ozbiljna i često se rješava bez značajnih posljedica. S druge strane, teška hipotermija, koja se javlja kada tjelesna temperatura padne ispod 30 Celzijevih stupnjeva, može biti opasna i čak smrtonosna.

Jedan od najčešćih uzroka hipotermije je produljeno izlaganje hladnim uvjetima, pogotovo kada postoji značajan protok zraka. Ograničena tjelesna aktivnost, određene kronične bolesti, alkohol i lijekovi mogu pogoršati i ubrzati nastanak hipotermije. Ako je osoba uronjena u hladnu vodu tijekom dužeg vremenskog razdoblja, to može dovesti do smrti zbog hipotermije.

Ako je osoba bez svijesti i ne pokazuje znakove života, važno je nastaviti s postupcima osnovne medicinske pomoći dok ne stigne hitna medicinska pomoć. U hladnoj vodi tijelo se hladi 30 puta brže nego u zraku, uzrokujući brzi pad tjelesne temperature.

Cilj je spriječiti daljnji gubitak tjelesne temperature i postupno zagrijati osobu prije nego što je transportiramo u bolnicu.

Osobe s većim rizikom od hipotermije uključuju djecu, beskućnike i starije osobe. Bitno je obratiti pozornost na starije osobe koje možda imaju poteškoća brinuti se za sebe i ne zagrijavaju prostor u kojem borave dovoljno.

Razvoj hipotermije odgovara napredovanju simptoma. U početku dolazi do drhtanja, a zatim do blijede i suhe kože. Kako se stanje pogoršava, javlja se apatija, dezorijentacija, konfuzno ponašanje, poremećena svijest te spor i oslabljen puls. U teškim slučajevima hipotermije može doći čak i do srčanog zastoja.

Kako biste pomogli osobi s hipotermijom, bitno je postupno je zagrijavati i pozvati hitnu medicinsku pomoć.

Osobe s hipotermijom trebaju biti unesene u zatvoren prostor, a mokra odjeća treba biti skinuta i zamijenjena suhom odjećom.

Izbjegavajte postavljanje izvora topline (vruće boce, plamen, radijatori itd.) preblizu hipotermičnoj osobi, jer to može prebrzo potaknuti protok krvi prema koži i udaljenim dijelovima tijela, skrećući ga od srca i mozga. Izvori topline također mogu uzrokovati opekline. Starije osobe ne bi trebale biti stavljene u kadu s vrućom vodom. Ako je osoba mlađa, temperatura vode ne bi smjela prelaziti 40 Celzijevih stupnjeva.

Možete je staviti u krevet i ponuditi topla pića i kalorično bogatu hranu (čokoladu).

Potrebno je kontinuirano praćenje i provjera vitalnih znakova.

Posavjetujte se s liječnikom, pozovite hitnu medicinsku pomoć i prevezite osobu u bolnicu.

Ne davajte alkohol osobama s hipotermijom jer može pogoršati njihovo stanje.

AKO JE OSOBA NA OTVORENOM PROSTORU: Cilj bi trebao biti spriječiti daldaljnji gubitak topline, zagrijati osobu i transportirati je u bolnicu. Zaklonite osobu od vjetra, uklonite mokru odjeću i pružite suhu odjeću. Zaštitite je od hladnog i vlažnog tla (vreća za spavanje, aluminijska folija). Pozovite hitnu medicinsku pomoć ili se posavjetujte s liječnikom. Izbjegavajte davanje alkohola jer može proširiti krvne žile i pogoršati stanje. Ako osoba izgubi svijest, nastavite s kontinuiranim praćenjem i budite spremni pružiti osnovne postupke održavanja života. Redovito provjeravajte vitalne znakove (disanje, razina svijesti, puls i tjelesna temperatura).

0 Comments

Submit a Comment