Ozljede oka kemijskim sredstvima

Što učiniti u slučaju ozljede oka uzrokovane kemikalijama i kako isprati oči:

  1. Uklonite ozlijeđenu osobu koja je bila izložena kemikalijama iz kontaminiranog područja.
  2. Ako je osoba bez svijesti, slijedite posebne upute na etiketi proizvoda. Ako preporučuje korištenje antidota, primijenite ga.
  3. Ako je osoba bila poprskana agresivnim kemikalijama, uklonite njihovu odjeću i dekontaminirajte ih tuširanjem.
  4. Ako osoba stoji, dekontaminirajte tako da usmjerite mlaz vode izravno u oko. Koristite čiste, oprane ruke da držite otvorene kapke ozlijeđenog oka.
  5. Naizmjenično ispiranje oba oka, a trajanje ispiranja treba biti onoliko dugo koliko je navedeno u uputama za prvu pomoć za određenu kemikaliju.
  6. Ako je osoba bez svijesti, pazite da voda ne uđe u dišne ​​puteve tijekom dekontaminacije. Položite osobu na leđa i naizmjence ispirajte oba oka. Pratite vitalne znakove ozlijeđene osobe.
  7. Nakon završenog ispiranja, nemojte nanositi masti ili otopine. Umjesto toga, stavite čistu sterilnu gazu preko očiju.
  8. Ako u blizini nema tekuće vode, trebali biste napuniti posudu vodom. Naučite ozlijeđenu osobu da uroni glavu u vodu i trepće kako bi isprala kemikaliju.

Slijedite upute za antidot, kako su navedene.

Ako osoba to nije u mogućnosti učiniti sama, položite je na leđa i ulijte vodu u otvoreno oko. Pazite da voda teče niz obraz, a ne u drugo oko.

0 Comments

Submit a Comment