Neuromišićni relaksansi su skupina lijekova koji se koriste za indukciju mišićne relaksacije kod pacijenata tijekom opće anestezije ili intubacije. Ovi lijekovi djeluju na neuromuskularno spojnice, blokirajući prijenos živčanih impulsa na mišiće i uzrokujući privremenu paralizu mišića.

Postoje dvije glavne kategorije neuromišićnih relaksansa:

  1. Depolarizirajući neuromišićni relaksansi: Ova skupina uključuje lijekove kao što je suksametonij (succinylcholine). Depolarizirajući relaksansi djeluju tako da izazivaju brzu depolarizaciju neuromuskularne spojnice, što dovodi do kratkotrajne paralize mišića. Oni imaju brz početak djelovanja, ali njihovo djelovanje je relativno kratkotrajno.
  2. Nedenaturirajući neuromišićni relaksansi: Ova skupina uključuje lijekove poput rokuronija, vecuroniya, atrakurija i druge. Nedenaturirajući relaksansi djeluju tako da kompetitivno blokiraju receptore acetilkolina na mišićnim stanicama, sprječavajući acetilkolin da izazove kontrakciju mišića. Oni imaju dulje trajanje djelovanja od depolarizirajućih relaksansa.

Neuromišićni relaksansi se primjenjuju pod strogim nadzorom medicinskog osoblja, obično intravenski. Primjena ovih lijekova zahtijeva praćenje neuromuskularne funkcije kako bi se osigurala adekvatna mišićna relaksacija i zaštita dišnih puteva tijekom postupaka kao što je intubacija.

Važno je napomenuti da neuromišićni relaksansi trebaju biti primijenjeni pod nadzorom stručnog medicinskog osoblja s iskustvom u uporabi ovih lijekova, jer mogu biti povezani s određenim rizicima i komplikacijama.