otvorene ozljede 10Uslijed ozljede krvne žile (arterije, vene ili kapilare) dolazi do isticanja krvi iz krvožilnog sustava. Smanjenje volumena krvi u opticaju dovodi do slabije opskrbe tkiva kisikom, sniženja glukoze i elektrolita u stanicama.

Uslijed nedostatka kisika dolazi do postepenog odumiranja stanica, ozlijeđena osoba pada u nesvijest, dolazi do razvoja šoka i na kraju ozlijeđeni umire. Cilj bi nam trebao biti zaustaviti hitno krvarenje i staviti ga pod kontrolu, smanjiti i spriječiti razvoj šoka kao i spriječiti razvoj infekcije.

Tehnike zaustavljanja krvarenja:

01. Izravni pritisak na ozljedu

02. Elevacija ili podizanje

03. Postavljanje poveske

Izravni pritisak

Pazeći na osobnu sigurnost i zaštitu (zaštitne rukavice) pritisnite ozlijeđeno mjesto koje krvari postavljajući na nju sterilnu kompresu i držite dok se krvarenje ne zaustavi. Ako nemate pri ruci sterilnu gazu, pritisnite samo s vašom rukom obučenom u rukavice. Napravite kompresivni zavoj tako da na sterilnu gazu postavite neodmotani zavoj i postavite zavoj preko toga. Povežite tako da krvarenje stane ali ispod ozljede morate imati prisutan puls.

Elevacija ili podizanje

Elevacija ili podizanje ozlijeđenog ekstremiteta izvodi se usporedo s izravnim pritiskom na ozljedu. Podignuti se treba samo ozlijeđeni dio koji krvari. Ako imamo na ozlijeđenom ekstremitetu prijelom ili strano tijelo ovu tehniku ne bi smjeli izvoditi. Ne bi smjeli primjenjivati ovu tehniku ni  kada imamo ozlijeđenu kralježnicukao i kod sumnje na ozljedu.

Postavljanje poveske

Povesku ćemo postaviti ako nijednom drugom tehnikom nismo uspjeli zaustaviti krvarenje. Mjesto postavljanja mora biti što bliže ozljedi i tako da bude između ozljede i srca. Na ozljedu postavimo sterilnu kompresu i zatim stavimo povesku. Mora biti širine najmanje 5 cm a umjesto poveske nam može poslužiti i manžeta tlakomjera koji napušemo dok krvarenje ne stane, trokutasta marama ili remen za hlače. NA papiru napišemo vrijeme postavljanja poveske i postavimo na vidljivo mjesto. Povesku ne smijemo popuštati niti prekriti. Odmah transportirati.