Najčešći ugrizi pauka čine samo lokalne smetnje slično ubodima komarca ili pčele. Uzrokuju ih domaći ili poljski pauci. Ne izazivaju teže probleme. Jedini otrovni pauk kod nas je Crna udovica (Latrodectus tredecimguttatus) a obitava u ruralnim područjima priobalne Hrvatske. Tijelo ovog pauka obraslo je dlakom, kraćom ili duljom, osnovne boje baršunasto crne, s crvenim leđnim mrljama u različitom broju (do 17).

Odrasle ženke, koje se općenito smatraju otrovnim, veličine 10 do 18 mm za graviditeta, nalaze se u prirodi od početka ljeta do rane jeseni, a mužjaci, veličine 3 do 5 mm, pretežito u rano ljeto do oplodnje, kada ih ženke ubiju (kanibalizam), te odlažu jajašca u čvrstu okruglastu mrežu, iz kojih se kasnije razviju paučići. Pauk gradi svoju mrežu na tlu, na zaštićenom mjestu, ispod kamena, nadvijenog ruba jarka ili grane.

Simptomi:

  • rana bol u regionalnim limfnim čvorovima
  • bol se širi prema leđima, trbuhu, natkoljenicama i potkoljenicama
  • stezanje i pritisak u prsnom košu
  • koža hladna, ljepljiva i znojna
  • drhtavica
  • kočenje i grčenje mišića
  • uznemirenost

Trećeg dana bolesnik se obično osjeća mnogo bolje, ali još uvijek ističe bolove u stopalima i žarenje u tabanima, osjeća trnjenje i glavobolju, uz umor i obnemoglost. Nakon nekoliko dana u nekih bolesnika može se uočiti osip po koži tijela.

U neliječenih bolest traje u prosjeku sedam dana, a u nekih bolesnika i kraće vrijeme ili znatno duže, sve do tri tjedna. Smrtni ishod je tek rijetkost, ali u nekih bolesnika, osobito u srčanih bolesnika i onih s visokim tlakom, mogu nastupiti komplikacije koje će prouzročiti smrt.

U liječenju latrodektizma primjenjuju se simptomatska (mišićni relaksansi, analgetici i kalcij) i specifična (antitoksin) terapija.Simptomatska terapija bez primjene specifičnog antitoksina dostatna je i učinkovita u bolesnika s blagim kliničkim simptomima, a prednost joj je izbjegavanje nastanka alergijskih i drugih nuspojava antitoksina.