imobilizacijastojecegpacijenta 1Često se dogodi da unesrećene osobe dočekaju hitnu medicinsku službu u stojećem položaju. Ako pacijent ima ozlijeđenu kralježnicu ili sumnjamo na nju, pacijenta je potrebno spustiti u ležeći položaj zbog daljnjeg pregleda, zbrinjavanja i transporta pacijenta . To je najlakše napraviti pomoću duge daske, ne ugrožavajući kralježnicu.

imobilizacijastojecegpacijenta 12 Postupak:

Spašavatelj broj jedan prilazi sprijeda pacijentu i ručno stabilizira glavu i vrat u neutralnom položaju

Za to vrijeme spašavatelj broj dva na brzinu provjeri i pregleda vrat, izmjeri visinu ovratnika te ga postavi, dok spašavatelj broj jedan i dalje drži glavu ivrat u neutralnom položaju.ha pacijenta te primaju dasku

Treći spašavatelj pregleda leđa te postavlja dugu dasku uz leđa pacijenta.

Spašavatelj broj jedan i dalje drži glavu u neutralnom položaju, dok spašavatelji dva i tri zauzimaju bočne položaje, tj. svaki s jedne strane pacijenta pridržavajući dugu dasku prislonjenu uz leđa.

Spašavatelji su okrenuti u smjeru spuštanja daske.

Zatim obojica postavljaju ruke ispod pazuha pacijenta i ujedno primaju dasku

Također nogu koja je bliže pacijentu, postavljaju direktno uz dasku kako bi spriječili klizanje daske i moguću destabilizaciju

Slobodnom rukom, svaki sa svoje strane, spasioci preuzimaju fiksaciju i stabilizaciju glave i vrata od spašavatelja broj jedan koji je do sad to radio.

Na dogovoreni znak, obojica spašavatelja počinju spuštati dasku s pacijentom ujedno pridržavajući glavu prislonjenu uz dugu dasku u neutralnom položaju.