Od 1950-ih postalo je sasvim normalno rezati pupčanu vrpcu nekoliko sekundi nakon poroda. To se uvijek izvodilo brzo kako bi se smanjio rizik od divljanja hormona u majčinom tijelu netom nakon poroda i utjecaj na bebu.
No, ovaj postupak u novije doba mogao bi biti znatno promijenjen. Primalja Amanda Burleigh provela je istraživanja koje je trajalo cijelo desetljeće kako bi razjasnila sve nedoumice oko stvarne potrebe dotoka krvi iz posteljice do djeteta tako rano. Dokazala je kako rezanje pupkovine netom nakon poroda, dok krv još uvijek pulsira, može imati i negativne posljedice. Beba tako bude lišenja čak trećine njezine zalihe krvi, povećava se rizik od anemije, a može dovesti i do teškoća u učenju spoznavanja svijeta oko sebe.
Iako se ova primalja susrela sa mnom kritika od strane struke, njezini rezultati su završili na britanskom Nacionalnom institutu za zdravlje i organizacija je nedavnom promijenila svoje smjernice o stezanju i rezanju pupkovine.
Nova praksa savjetuje kako pupkovina ne bi trebala biti prerezana najmanje minutu nakon poroda. Ako majka želi, na njezin zahtjev taj period može trajati i duže. Iako se ova promjena ne čini velika, za malenu tek rođenu bebu svaka minuta je od velike važnosti.
Hoće li se ova metoda doista primjenjivati te kada bi mogla stići u naše bolnice, ostaje nam samo čekati. S obzirom na to da ne zahtijeva nikakve dodatne metode, instrumente niti novac, već samo minutu vremena, ne bi trebali postojati veliki problemi s uvođenjem ove promjene.
tekst preuzet: index.hr