Anafilaktički šok je iznimno ozbiljna, akutna i potencijalno smrtonosna alergijska reakcija koja uključuje cijelo tijelo. Nastaje kao brza reakcija imunološkog sustava na određeni alergen, kao što su određena hrana, ubod insekta, lijekovi ili drugi okidači.

Simptomi anafilaktičkog šoka mogu se brzo razviti i uključuju:

  1. Oticanje lica, usana, jezika ili grla
  2. Poteškoće s disanjem ili gušenje
  3. Jaka koprivnjača, crvenilo ili svrbež po cijelom tijelu
  4. Pad krvnog tlaka i mogući gubitak svijesti
  5. Mučnina, povraćanje ili proljev
  6. Ubrzan ili nepravilan rad srca

Ako sumnjate da osoba ima anafilaktički šok, hitno je poduzeti sljedeće korake:

  1. Pozovite hitnu medicinsku pomoć: Odmah pozovite hitnu medicinsku pomoć kako biste dobili stručnu pomoć.
  2. Održavajte disanje: Ako osoba ima poteškoće s disanjem ili guši se, pokušajte je smiriti i pomoći joj da zauzme udoban položaj za disanje. Ako je potrebno, primijenite tehniku umjetnog disanja.
  3. Dajte epinefrin: Ako osoba ima propisani epinefrin autoinjektor, pomognite joj da ga primijeni. Epinefrin je životno važan lijek koji može zaustaviti napredovanje anafilaktičke reakcije.
  4. Pružite podršku: Ostanite uz osobu i pružite joj moralnu podršku. Pokušajte je održati smirenom i spriječiti paniku.

Važno je odmah tražiti medicinsku pomoć jer anafilaktički šok može brzo napredovati i ugroziti život osobe. Ako je dostupno, medicinsko osoblje će pružiti daljnje liječenje, kao što su adrenalin, intravenozne tekućine, antihistaminici, kortikosteroidi i druge mjere za stabilizaciju stanja.

Uvijek je važno educirati se o anafilaktičkom šoku, osobito ako ste alergični na određene tvari. Osobe s poznatom alergijom često su upućene na upotrebu epinefrin autoinjektora, a trebaju imati i plan hitne skrbi kako bi se brzo reagiralo u slučaju anafilaktičke reakcije.