Porođaj je fiziološki proces tokom kojeg se plod, plodove ovojnice i posteljica porađaju iz maternice. Normalan porođaj nazivamo svaki porođaj koji se odvija prirodnim putem, brzo i ne ostavlja posljedice po dijete i majku. Porođaj dijelimo u tri porođajna doba.

Prvo porođajno doba dijeli se na latentnu fazu, od početka redovitih trudova do dilatacije vrata maternice 2-3 cm i aktivnu fazu (od početka ubrzane dilatacije maternice koja počinje pri 2-3 cm pa sve do pune dilatacije od 10 cm.

Drugo porođajno doba počinje kad je ušće maternice potpuno otvoreno i retrahirano. U tom periodu Dolazi do pojave glavice ploda koja širi ulaz u rodnicu. Prvo se rađa tjeme glavice, zatim čelo i lice. Tada se pojavljuju ramena, koja se zbog pritiska i trudova zakreću u zdjelici u uzdužni promjer zdjelice. Zbog toga porođena glavica rotira za 90°, lice se okreće prema majčinom bedru. Glavicu ramena porađamo da ne bi došlo do ozljeda djeteta, rodnice i stidnice.

Treće porođajno doba, mišići i vlakna se stišću, kao i krvne žile, što sprječava jako krvarenje. Porađa se i posteljica ako nije na kraju drugog porođajnog doba nakon što je dijete rođeno. Porod traje obično oko 6 sati kod prvorotki a manje kod višerotki. literatura: Hitna stanja pravodobno i pravilno (135 str.)