kukci (2) Osobu je potrebno umiriti i ohrabriti. Ako je vidljiv žalac na mjestu uboda potrebno ga je ukloniti. Treba ga izvaditi postrance pomoću kreditne kartice ili noktom. Pincetom bi mogli stisnuti žalac te ubrizgati u ozljedu još više otrova.

Na  mjesto uboda postavite hladni oblog da bi smanjili ili spriječili nastanak otekline.

Oblog je potrebno držati na mjestu uboda barem desetak minuta.

Ranu je potrebno dobro oprati i dezinficirati.

Treba spriječiti češanje, jer uslijed toga može doći do infekcije rane.

Ako bol i oteklina potraju ili dođe do pogoršanja stanja potražite pomoć liječnika.

Potrebno je pratiti vitalne funkcije,  posebno kod alergičnih osoba. Pratite da li je došlo do pogoršanja i u tom slučaju pozovite hitnu medicinsku pomoć.

Ako je osoba ugrižena ili ubodena u usta te postoji opasnost od oticanja u dišnom putu, možete dati ugriženoj osobi da siše kockicu leda ili da pijucka hladnu vodu. Ako dođe do pogoršanja i oteklina se nastavi povećavati pozovite hitnu medicinsku pomoć.

Da bi spriječili ugrize i ubode najbolja je preventiva. Izbjegavajte mjesta gdje ima kukaca, na cvjetnim livadama, močvare, guste šume, voćnjake  i  živice. Nakon dolaska iz prirode skinite odjeću i otuširajte se. Ne koristite jake parfeme i dezodoranse priliko boravka u prirodi. Možete koristiti sredstva za odbijanje kukaca. Koristitie i nosite prikladnu odjeću i obuću.