Kralježnica se sastoji od 33 kralješka, podupire tijelo kako bi moglo stajati uspravno, štiti leđnu moždinu te omogućuje rad ekstremiteta. Kralješci su podijeljeni u pet skupina, vratni kralješci (cervikalni, 7 kralježaka, podupiru glavi i vrat), prsni (torakalni, 12 kralježaka) kralješci uporište su za rebra, slabinski (lumbalni, 5 kralježaka) pružaju stabilnost i nose težinu tijela, zatim križna (5 sakralnih kralježaka)) i trtična kost (4 kosti). Leđna moždina, zaštićena kralježnicom predstavlja produžetak središnjeg živčanog sustava. Kod ozljede kralježnice ne mora biti nužno ozlijeđena i leđna moždina.
Mehanizam nastanka ozljede najčešće su prometne nesreće, padovi s visine, skokovi u vodu, strijelne ozljede i slično.
Na ozljede kralježnice trebali bi posumnjati kada na to ukazuje mehanizam nastanka ozljede, kod bolova u leđima i vratu, kod višestrukih ozljeda, kod gubitka svijesti prilokom ozljeđivanja, kod ozljeda glave.

Na ozljedu leđne moždine možemo posumnjati kad se kod ozlijeđenog javlja bol u vratu i leđima, obamrlost i trnci u ekstremitetima, nepokretnost i slabost. Ako prilikom pregleda ozlijeđene osobe nađemo u nalazu očiti deformitet kralježnice ili na leđima, ako se javlja bolnost pri pomicanju, kod gubitka osjeta, oslabljene i mlohave muskulature, erekcije penisa i gubitka kontrole mokrenja i stolice.

Ako samo postoji sumnja i mogućnost ozljeđivanja kralježnice, ozlijeđenom ograničite pokrete, primite glavu i vrat i recite mu da se ne miče ako je pri svijesti. Nazovite hitnu medicinsku službu a ozlijeđenu osobu ne napuštajte.
U slučaju da postoji opasnost po Vas i ozlijeđenu osobu, prenesite ozlijeđenog na sigurno, ograničavajući pokrete kralježnice, tretirati je kao jednu kost i jednu cjelinu. Za nošenje će trebati više ljudi da bi se kralježnica osigurala od pomicanja.