Ozljede trbuha je neki put vrlo teško procijeniti. U vrijeme pregleda znakovi koji ukazuju na ozljedu ne moraju biti odmah prisutni čak i kod značajnih ozljeda. Stoga je od velike važnosti procjena mjesta događaja i sam mehanizam nastanka ozljede.

Prema mehanizmu nastanka ozljede, ako je u nesreći djelovala velika sila, možemo očekivati i teške ozljede koje se ne moraju odmah primjetiti. Ako ustanovimo unutarnje deformitete vozila, npr. volana trebamo posumnjati na ozljede prsnog koša i trbuha.

Ozljede abdomena, ovisno o tome da li je očuvan integritet kože trbušnog zida, možemo podijeliti na otvorene i zatvorene ozljede.

  • penetrantne i nepenetrantne povrede ovisno da li je ozlijeđen peritoneum
  • perforantne  i neperforantne povrede ovisno da li je ozlijeđen šuplji organ
  • prema mehanizmu nastanka ozljede na ubodne, strijelne, prostrijelne i kontuzione
  • prema obimu ozljeđivanja, izolirane (povreda jednog organa), višestruke, kombinirane ili udružene s ostalim ozljedama

Procjena mjesta događaja, sigurnosti i osobne zaštite je neophodna kod traumatoloških pacijenata. Vršimo početnu procjenu pacijenta uz ručnu stabilizaciju glave i vrata, procjenjujemo svijest pomoću AVPU skale, procjenjujemo ABCDE, dajemo kisik (visoke koncentracije 100% kisika na masku s spremnikom 10-15 l/min) i mjerimo saturaciju. Vršimo brzi traumatološki pregled kako bi procijenili i otkrili ozljede opasne po život te ih zbrinuli. Pregled radimo od glave do pete, te na kraju pregled leđa kod okretanja pacijenta u osi teimobilizacija dugom daskom, vakuum madracem i sl.

Pregled trbuha:

Trbuh prvo pregledamo inspekcijski, nježno ga razotkrijemo kako bi ga pregledali od vidljivih ozljeda (otvorenih rana, masnica i sl.). Palpiramo ga u četri kvadranta, nježno, te procjenjujemo bolnost, osjetljivost, distendiranost, krvarenje, napetost trbušne stijenke… Osobito treba procijeniti i susjedne sustave, u ovom slučaju prsni koš i zdjelicu, iako je recimo ozljeda lokalizirana, tj. nije bilo generaliziranog mehanizma ozljede. Ozljeda trbuha se ne smije isključiti u početnom stadiju do konačnog pregleda u bolnici ako je značajan mehanizam. Trbuh ne askultiramo kako ne bi gubili vrijeme.