Log roll (okretanje pacijenta u osi) je tehnika prilikom koje se pacijenta postavlja na dugu dasku tretirajući kralježnicu kao dugu kost, te se imobilizira kralježnica u cijelosti.Izvodi se kod pacijenta kolji leži na leđima, u bočnom položaju ili trbuhu. Okretanje pacijenta nije u potpunosti završeno sve dok se pacijent ne nalazi na dugoj dasci, osiguran s remenjem te postavljenim fiksatorima za glavu.

logroll 2  logroll 5

logroll 7  logroll 13

Prilikom okretanja pacijenta potrebno je pregledati leđa u trenutku kad se pacijent nađe na boku. Pregledava se bolna osjetljivost, da li postoje hematomi, deformiteti, krepitacije te da li postoji krvareća rana a tek onda se pacijent okreće na leđa i to na dugu dasku. Prije pomicanja pacijenta treba biti postavljen ovratnik. Prije i poslije imobilizacije kralježnice na dugu dasku treba provjeriti motoriku i senzoriku ekstremiteta, što će se učiniti za vrijeme pregleda pacijenta.Okretanje se može modificirati, to jest primjeniti okretanje na neku stranu zavisno od ozljeda koje ozlijeđeni ima. Ako sumnjamo na ozljedu zdjelice ili prijelom obje bedrene kosti, ova tehnika se ne bi smjela primjeniti jer bi mogli izazvati krvarenje koje bi ugrozilo život ozlijeđene osobe. Kad imamo kontraindicirano okretanje u osi, pacijenta podižemo i smještamo na dugu dasku ili vakuum madrac pomoću rasklopnih nosila ili pažljivim podizanjem uz pomoć 4 ili 5 spasioca.

Ako pacijent drži glavu pod kutom a pri svijesti je , osoba koja stabilizira glavu i vrat pokuša polako izravnati glavu do bolne osjetljivosti. Kod pacijenta koji nije pri svijesti pokuša se polako ispraviti glava, ako dođe do otpora treba odmah zaustaviti taj postupak i stabilizirati glavu u tom položaju. Ako nakon postavljanja pacijenta na dugu dasku zbog položaja glave nije moguće postaviti fiksatore za glavu tada pokušamo improvizirati stabilizaciju ili ćemo biti prisiljeni držati glavu rukama.

Postupak okretanja u osi i imobilizacije kralježnice:

Prije okretanja pacijentu treba biti postavljen ovratnik za imobilizaciju vrata. Pacijent leži na leđima a spasioc drži i stabilizira glavu u neutralnom položaju.

Prije okretanja, ozlijeđenoj osobi postavite ruku  s dlanom okrenutim prema tijelu, neće se ozlijediti a ujedno će  poslužiti kao udlaga. Podignuti će tijelo pa ćemo moći lakše postaviti dugu dasku. Ukoliko imamo ozlijeđen ekstremitet pacijenta bi trebalo okrenuti na neozlijeđenu stranu, ili biramo lakšu ozljedu na koju ćemo okrenuti

Položaj spasioca:

Prvi spasioc, onaj koji je na dišnom putu, nalazi se iznad glave pacijenta u klečećom položaju, pridržava glavu i vrat pacijenta u neutralnom položaju. On provjerava da li su svi spremni i zapovijeda prilikom okretanja kako bi svi bili sinkronizirani.

Drugi i treći spasioc nalaze se uz tijelo pacijenta na strani prema kojoj će okretati.

Kada su svi spremni spasioc koji je na glavi izdaje zapovijed za okretanje. Spasioc koji drži rame ne smije ga ispustiti jer bi time ugrozio stabilnost kralježnice i doveo do ozljeda. Pregledava leđa drugom rukom. Spasioci dva i tri imaju prekrižene ruke kako bi se bolje mogli uskladiti prilikom okretanja i osjetiti pomicanje.Spasioc tri drži noge skupljene prilikom okretanja. Nakon pregleda leđa četvrti spasioc podmeće dasku pod kutom od 30 stupnjeva (četvrti spasioc može biti i laik koji se zatekao na mjestu nesreće ali mu moramo objasniti što mora učiniti). U slučaju da nemamo četvrtog spasioca dasku postavljamo uz pacijenta.

Na zapovijed se spušta na dasku. Ukoliko se ozlijeđena osoba ne nalazi u dobrom položaju na dasci, ukoso, prenisko ili previsoko, potrebno je to ispraviti. Pacijenta se tada smije pomicati samo po dijagonali uz potrebne korekcije. Kada je osoba u pravilnom položaju slijedi fiksacija remenjem. remenje treba biti spremno za upotrebu, na pravilan način složeno da se lagano može odmah koristiti. Točke vezivanja remenja su: prsni koš ispod pazuha, zdjelica (ne na trbuh), iznad koljena ipotkoljenice iznad stopala. Stopala se mogu vezati i križno.

Prilikom vezivanja može se desiti da ne možete zakopčati na te točke zbog visine pacijenta i položaja na dasci. Tada zavežite koristeći jedan ulaz za remen a drugi za kopčanje. Prilikom dodavanju remena za vezivanje spasiocu s druge strane pazite da remenom ne ozlijedite pacijenta.

Slijedi vezanje ruku.

Nakon vezivanja ruku postavljaju se fiksatori za glavu i to tako se da se stavlja jedan po jedan uz istodobno pažljivo izvlačenje ruku. Slijede trake, jedna ispod ovratnika, na mjestu brade i drugi preko čela. Kralježnica je imobilizirana u potpunosti zajedno s glavom koja je stabilizirana bočnim fiksatorima. Glava se fiksira na kraju i cijelo vrijeme postupka imobilizacije glava se ne smije puštati pa sve do konačne imobilizacije. Vozilom hitne medicinske pomoći treba ga prebaciti u bolnicu na konačno zbrinjavanje.