Astma

Astma

Astma je kronična opstruktivna bolest koja uzrokuje probleme sa disanjem. Astma se odlikuje raznolikim i recidivirajućim simptomima, reverzibilnom opstrukcijom dišnih putova i bronhospazmom. Prilikom napadaja, dolazi do grčenja mišića zračnih prolaza u plućima, dišni...

Ozljede očiju i ispiranje kemikalija

Ozljede očiju i ispiranje kemikalija

Što učiniti kod ozljede očiju kemijskim sredstvima, kako isprati oči? Ozljeđenu osobu koja je poprskana kemikalijom izvedite iz kontaminiranog područja Ako je osoba bez svijesti postupiti kako piše u posebnim uputama sredstva, ako je navedeno upotreba protuotrova,...

Fibrilacija atrija

Fibrilacija atrija može se javiti u svakoj životnoj dobi, međutim češća je u starijoj populaciji i u svakoj dobi je nešto češća u muškaraca. Rizik pojave fibrilacije atrija raste s dobi pa je tako u dobi iznad 80 godina prisutna u 10% populacije.

Diabetes mellitus (šećerna bolest)

Diabetes mellitus (šećerna bolest)

Diabetes mellitus ili šećerna bolest, poremećaj je razine glukoze (šećera) u krvi. Do bolesti dolazi kada gušterača (pankreas) prestane u potpunosti ili djelomično proizvoditi hormon inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu. Tada stanice ne dobivaju potrebnu hranu za život.

Utapanje djece

Utapanje djece

Utapanje se definira kao događaj koji nastaje zbog potapanja u tekućem mediju, što za posljedicu ima respiratornu ugroženost, prema Svjetskom kongresu o utapanju iz 2002. godine u Amsterdamu.

Dehidracija

Dehidracija

Dehidracija je stanje koje nastaje kada zbog nekog razloga količina izgubljene tekućine se ne nadomješta dovoljno. Do dehidracije dolazi kada osoba uslijed izgubljene tekućine izgubi već 1% tjelesne težine.